Gedeon napja van. | 2024.03.28

Romániában meghaladta az ötszázat a járvány áldozatainak száma

2020-04-22 15:30:00

Romániában szerdán 508-ra emelkedett az új típusú koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma, miután az utóbbi 24 órában 26 új halálesetet regisztráltak.

    Külföldön eddig 64 koronavírusos román állampolgár vesztette életét.
    A stratégiai kommunikációs törzs szerda kora délután közölt napi összesítése szerint ismét gyorsult a járvány terjedése: az előző hét átlagánál mintegy negyven százalékkal több, 468 új fertőzést regisztráltak egy nap alatt. A betegség megjelenése óta 9710 embernél mutatták ki Romániában az új típusú koronavírust, közülük - az előző napinál 43-mal több - 288 beteget ápolnak intenzív osztályon.
    Szerdán nemcsak az új fertőzések, hanem a gyógyultak száma is jelentősen nőtt. Az utóbbi 24 órában 253 fertőzöttet nyilvánítottak gyógyultnak, ami újabb rekordnak számít. Az új megbetegedések hullámzó ritmusa ellenére folyamatosan nő, és immár a 25 százalékot közelíti Romániában a gyógyultnak nyilvánítottak aránya. A betegség megjelenése óta 2406 koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált ember két egymást követő tesztje bizonyult negatívnak.
    Ha nem is emelkedik már exponenciálisan a fertőzések száma, továbbra is folyamatosan nő a román egészségügyi hálózat terhelése. A járványkórházak és a jobban felszerelt intenzív terápiás részlegek felszabadítása érdekében - Bukarest és Konstanca után - kedden Temesváron is megkezdték egy tábori kórház építését, ahol a könnyebb eseteknek minősülő koronavírusos betegeket fogják kezelni.
    Temesváron ugyanakkor a járványügyi válságbizottság kötelezővé tette a védőmaszkok és kesztyűk viselését a tömegközlekedési járműveken és minden zárt ügyfélfogadó helyiségben.