Gedeon napja van. | 2024.03.28

ITM: hatósági vizsgálat a hibás fellépők kiszűréséért

2020-04-21 12:39:00

Összeroskadó lépcsők, sorjás élek - az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által elrendelt vizsgálat húsz zsámoly, fellépő és létra közül nyolcról állapította meg, hogy használatuk sérülési kockázattal jár - tájékoztatatta az ITM kedden az MTI-t.

    Kiemelték, a veszélyes termékeket a fogyasztóvédelem kivonja a forgalomból.
    Az ITM akkreditált műszaki laboratóriuma összesen húsz termék mechanikai szilárdságát és felületi kidolgozását vizsgálta meg. Az esetleges hiányosságok a fellépő vagy zsámoly töréséhez, összeroskadásához vezethetnek, a sorjás élek bőrsérülést okozhatnak, miközben e veszélyforrások minden igyekezet és körültekintés ellenére is rejtve maradhatnak a vásárláskor. A laborvizsgálat célja az volt, hogy a nem megfelelő termékeket a fogyasztóvédelem kiszűrje a forgalomból - írják a közleményben.
    Hozzátették, a szakemberek nyolc olyan terméket találtak, amelyek használata sérülés kockázatával jár a felhasználók számára, ezek fele mindkét vizsgálati szempontból elbukott az ellenőrzésen. A biztonságot érintő legfőbb probléma, ha a fellépő használat közben eltörik. A gyenge anyag használatából adódó elégtelen mechanikai stabilitásra hét terméknél derült fény. Öt fémből készült terméknél nem fordítottak kellő gondot a megmunkáláskor keletkező élek eltávolítására.
    Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár a közleményben elmondta: "A fogyasztóvédelmi hatóság minden nem biztonságos termék forgalomból kivonását elrendelte annak érdekében, hogy a problémás árucikkek lekerüljenek az üzletek polcairól. Az innovációs tárca rendszeres fogyasztóvédelmi vizsgálataival, folyamatos jelenlétével elejét veszi annak, hogy a kockázatos termékek balesetet okozzanak az otthonainkban."