Auguszta napja van. | 2024.03.29

Új és újabb intézkedéseket hoznak önkormányzatok a helyi lakosság és vállalkozók védelmében

2020-04-17 19:38:08

Új és újabb intézkedéseket hoznak önkormányzatok a lakosság védelme érdekében a koronavírus-járvány okozta helyzetben, szigorítva például a piacok rendjén, illetve a helyi vállalkozásokat segítő lépéseket tesznek. A településeken folytatódnak a közterületi fertőtlenítések, ingyenes maszkokat osztanak. Péntektől Veszprém közösségi közlekedésében is elérhetővé vált a közlekedési mobiljegy.

    Jász-Nagykun-Szolnok megye több településén korlátozták az árusítást a piacokon. Cibakházán például csak zöldséget, gyümölcsöt, nyers tejet, tejtermékeket, füstölt árukat, egyéb, élelmiszerek alapanyagául szolgáló termékeket, valamint egynyári virágokat, palántát lehet árusítani.
    Fejér megyében, Székesfehérváron szombattól változik a piacok rendje: reggel 7 óráig a 65 év alattiak, 7 és 9 között a 65 év felettiek, majd zárásig ismét a 65 év alattiak vásárolhatnak. A változtatás a városi élelmiszerpiac mellett a Jancsár termelői- és biopiacot is érinti.
    Pécs polgármestere, Péterffy Attila döntése értelmében hétfőtől a piaci árusok csak védőmaszk viselése mellett kínálhatják portékáikat; aki ilyennel nem rendelkezik, a piacfelügyelet ellátja az eszközzel, szerdától már szankcionálják a rendelkezést megszegőket.
    Csongrád megyében, Makón vasárnaptól a 65 éven felüliek 10 és 12 óra között vásárolhatnak a piacon. Az önkormányzat a város egész lakosságnak biztosít mosható maszkokat, ezeket a következő napokban juttatják el a 11 300 háztartásba.
    Csongrád településen Bedő Tamás polgármester elrendelte, hogy hétvégén a 300 négyzetméteresnél nagyobb üzletekben pénztáranként legfeljebb hét vevő tartózkodhat, a bevásárlókocsikat óránként fertőtleníteni kell. A piacon kötelezővé tették a maszk viselését.
    A nyíregyházi Color Pack Zrt. háromezer saját fejlesztésű arcvédő pajzsot adományoz a város egészségügyi alapellátásában és az önkormányzati szociális ellátórendszerben dolgozók részére. Az első szállítmányt pénteken adták át.
    Szegeden Botka László polgármester pénteken azt kérte a lakosságtól, hogy kizárólag létfontosságú ügyben hagyják el a hétvégén otthonukat. Döntött arról, hogy az önkormányzati tulajdonú Mars téri piacon a járvány lezárultáig hétvégente egyidejűleg, egyszerre legfeljebb 500 vásárló tartózkodhat.
    Nógrád megyében, Balassagyarmaton a bolti vásárlás szabályait szigorítja Csach Gábor polgármester. Kötelezővé teszi, hogy 20 négyzetméterenként egy vevő tartózkodhat az üzletben. A településen a 65 év felettiek vásárlását a hétvégén 10 és 12 óra közé korlátozzák.
    Békés megyében Orosházára is kiterjeszti ingyenes akcióját a Dél-Békés Mentőcsoport: péntek este 6 órától fertőtlenítik a város köztereit, padokat, a piaci árusító helyeket és buszmegállókat; április 21-én a helyi városüzemeltetési cég udvarán személyenként tíz liter fertőtlenítőszert és két maszkot osztanak - közölte a mentőcsoport.
    Békés település megkapta a szükséges kormányhivatali szakhatósági engedélyeket, így hetente kétszer - szerdán és vasárnap - az esti órákban fertőtlenítik a legforgalmasabb utcákat, közterületeket. A fertőtlenítést a tűzoltóság segítségével végzik.
    Zalaegerszegen gazdaságvédelmi csoportot alakított az önkormányzat a Zalaegerszegi Városfejlesztő Zrt.-n belül, hogy segítséget nyújtson a helyi kis- és középvállalkozásnak a kormány munkahelyvédelmi akciótervében megfogalmazott munkahelymegtartó és gazdaságfejlesztési támogatások igénylésénél, akár az adatlapok kitöltésénél.
    A zalai megyeszékhelyen pénteken megkezdték az önkormányzat alapellátási egészségügyi intézményeiben dolgozók, valamint a szociális otthonokban élők és foglalkoztatottak, összesen 650 ember koronavírus-szűrését. Balaicz Zoltán polgármester a közösségi oldalán jelezte: egy helyi magánklinikával együttműködve végzik el a gyorstesztet.
    Szolnokon azok az önkormányzati bérlakásban élők, akiknek lakbértartozásuk van, kérhetik a részletfizetés leállítását a veszélyhelyzet időszakára - közölte Szalay Ferenc polgármester, hozzátéve: azoknak is lehetőséget adnak erre, akiknek lakbértartozása bírósági végrehajtás alá esik. A polgármester azt is közölte, hogy hétfőn kezdődik Szolnokon a padok, közterületek fertőtlenítése a gyógyszertárak, szociális intézmények, gyermekellátást végző intézmények környékén, forgalmas tereken.
    A Somogy megyei Gyenesdiás polgármestere arról tájékoztatott, hogy a járványügyi helyzet miatt 720 - közvetve vagy közvetlenül idegenforgalomból élő - vállalkozás kötelezően vagy kényszerből szünetelteti működését. Az adókból származó kiesések mintegy 200 millió forinttal érintik a település idei költségvetését. Közlése szerint több fizetős strandot üzemeltető balatoni önkormányzattal együtt gondolkoznak azon, hogy a veszélyhelyzet után megemelik a SZÉP-kártyával is fizethető strandbelépők árát.
    Martonvásáron Szabó Tibor polgármester bejelentette, hogy az önkormányzati képviselők az év végéig lemondanak teljes tiszteletdíjukról, a polgármester és az alpolgármesterek pedig éves fizetésük tíz százalékáról. Jelezte azt is, hogy minden megtakarítás a város veszélyhelyzeti céltartalékába kerül.
    A veszprémi közösségi közlekedésben is elérhetővé vált péntektől a mobiljegy a V-Busz Veszprémi Közlekedési Kft. valamennyi járatán. A Nemzeti Mobilfizetési Zrt.-vel kötött megállapodás alapján az elektronikus jegyek ára megegyezik a papíralapú jegyek árával, az alkalmazások elérhetőek a két tásaság honlapján.