Auguszta napja van. | 2024.03.29

A magyarok 70 százaléka a politikai viták félretételét várja Brüsszeltől

2020-04-17 17:28:00

A megkérdezett magyarok 70 százaléka a politikai viták félretételét várja Brüsszeltől - olvasható a Századvég Alapítvány közvélemény-kutatásában, amelynek részleteit pénteken közölték az MTI-vel.

    A kutatásban - amit 1000 felnőtt megkérdezésével készítettek - az áll, az elmúlt hetekben a magyar koronavírus-törvény a brüsszeli balliberális politikai erők célkeresztjébe került: az Európai Parlament elnöke, David Sassoli levélben fordult a bizottsághoz a szóban forgó jogszabály vizsgálata érdekében, míg a testület LIBE bizottsága közleményben kritizálta az említett törvényt.
    A Századvég megvizsgálta, hogy a magyar lakosság a koronavírus-járvány által előidézett rendkívüli helyzetben milyen elvárásokat támaszt a brüsszeli politikusokkal szemben.
    A kutatás alapján - áll a közleményben - kijelenthető, hogy a megkérdezettek 70 százaléka a politikai viták félretételét, és helyette a tagállamok megsegítését várja az Európai Uniótól, ezzel szemben a 23 százalékuk úgy véli, hogy a koronavírus-törvény a kormányzat indokolatlan "túlhatalmát" eredményezi, ezért az ezzel kapcsolatos vitát azonnal le kell folytatni.
    A politikai eltérések alapján, a jobboldali válaszadók 85, és a középen állók 61 százaléka támogatja a kialakult szorongatott helyzetben a politikai viták mellőzését, és csupán a 11 illetve 32 százalékuk nem tartja ezt indokoltnak.
    A baloldali megkérdezettek körében is többen vannak azok (47 százalék), akik úgy látják, hogy a koronavírus-járvány terjedése miatt Brüsszelnek viták helyett a segítségnyújtásra kell koncentrálnia, ugyanakkor a 46 százalékuk ettől eltérő véleményt fogalmazott meg - derült ki a Századvég kutatásából.