Gedeon napja van. | 2024.03.28

Palkovics: szerdától érhető el a Gazdaságvédelmi Akcióterv kutatás-fejlesztési támogatása

2020-04-14 15:40:00

A vállalkozások 2020. április 15-étől pályázhatnak a kutatás-fejlesztési bértámogatásra, április 16-ától pedig az általános munkahelyvédelmi bértámogatásra - mondta el Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a gazdasági élet képviselőivel tartott videokonferencián 2020. április 14-én, Budapesten az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) keddi közleménye szerint.

    "A Gazdaságvédelmi Akcióterv kiemelt célja a munkahelyek védelme, helyreállítása és újak teremtése. A vállalkozások az intézkedések bejelentése után egy héttel már pályázhatnak az elsőként elérhetővé váló célzott támogatásokra" - hangsúlyozta a tárcavezető a közleményben.
    Ismertetik, a kormány 40 százalékos bértámogatást vállal a kutatási, fejlesztési és innovációs szektor magasan képzett munkavállalóinak megtartása érdekében három hónap időtartamra. A több tízezer szakember munkában tartása elengedhetetlen a gazdaság újraindításához, a támogatást ezért többek között mérnökök, kutatók, informatikusok után kaphatják a cégek. A lehetőség kiterjed minden kutatás-fejlesztést végző, nem költségvetési szerv munkáltatóra, így a teljes nemzetgazdaságot, minden ágazatot érint.
    A munkahelyvédelmi bértámogatási programban az állam átvállalja a munkavállalók kieső jövedelmének egy részét a rövidített munkaidőben történő foglalkoztatás idejére. A támogatási időszak három hónap lehet, a munkáltatónak vállalnia kell, hogy a kérelem beadásától számítva megőrzi, a folyósítást követően pedig legalább egy hónapig fenntartja dolgozói létszámát. A programban azok a Munka törvénykönyve szerint foglalkoztatott munkavállalók vehetnek részt, akik a veszélyhelyzet kihirdetése és a kérelem benyújtása közötti időszak alatt megszakítás nélkül foglalkoztatásban álltak a munkáltatónál, akár "home office" keretében is - írja közleményében az ITM.
    A tájékoztatás szerint a gazdasági élet szereplői üdvözölték a Gazdaságvédelmi Akcióterv fő céljait, a munkahelyek megőrzéséért tett lépéseket és a különböző egyszerűsítéseket. Egyetértettek abban, hogy az államháztartás hiányát kordában kell tartani, mert így biztosítható hosszabb távon is Magyarország, a magyar gazdaság nemzetközi versenyképessége.
    Az ITM közleményében hangsúlyozta, Palkovics László aláhúzta, hogy a munkahelyek megtartásához szükséges eszközöket a vállalkozói érdekképviseletek által javasolt elemekkel foglalták rendeletbe, a bértámogatás is a kamarák javaslatának megfelelően igényelhető egyszerűbb adatlappal, Cégkapun keresztül. A foglalkoztatási helyzet javítását szolgálja továbbá a munkaidőkeret rugalmassá tétele, a támogatott hitel-, garancia- és tőketermékek, a hatékonyság növelését is ösztönző fejlesztési források.
    A miniszter hozzátette: "A gazdasági szereplők kérése alapján a tárca megvizsgálja annak a lehetőségét, hogy a Munka törvénykönyve szerint foglalkoztatottakkal rendelkezők mellett a kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata) fizető vállalkozások is élhessenek a bértámogatással" - olvasható az ITM közleményében.