Gedeon napja van. | 2024.03.28

Szerbia és Montenegró szigorított a kijárási tilalmon

2020-04-09 11:12:00

A nyugat-balkáni országok főként szigorító intézkedésekkel igyekeznek felvenni a harcot a koronavírus-járvánnyal, Szerbia és Montenegró például a hétvégére kijárási tilalmat rendelt el.

    Szerbia szigorított a kijárási tilalmon, és a hétköznaponkénti 17 és 5 óra közötti kijárási tilalom mellett teljes hétvégi kijárási tilalmat vezetett be. A korábbi intézkedés szerint szombat 13 és hétfő 5 óra között volt tilos utcára lépni, a legutóbbi döntés értelmében viszont a hétfő hajnali 5-ig tartó kijárási tilalom már pénteken 17 órakor megkezdődik. Az utóbbi 24 órában Szerbiában 219-cel, 2447-ről 2666-ra nőtt az igazolt fertőzöttek, valamint 61-ről 65-re a betegség halálos áldozatainak száma. A szerbiai járványügyi szakemberek szerint körülbelül 10 nap múlva tetőzhet a fertőzöttek száma az országban, utána az új fertőzések számának folyamatos csökkenésére lehet számítani. "Már látszik a fény az alagút végén" - hangzott el az epidemiológusok szerdai sajtótájékoztatóján.
    Aleksandar Vucic szerb elnök a közösségi médiában jelentette be, hogy legidősebb fia is megfertőződött, kórházba szállították. A belgrádi média jelentései szerint a 22 éves Danilo önkéntesként segített a teljes kijárási tilalomra kötelezett időseknek, és munka közben kaphatta el a fertőzést.
    Bosznia-Hercegovina szerdán védőfelszerelés-szállítmányt kapott Törökországtól. Ankara több ezer védőruhát, több százezer védőmaszkot és gumikesztyűt, valamit kétezer tesztet ajándékozott Szarajevónak. Korábban az Európai Unióból és az Egyesült Államokból is nagy értékű segítség érkezett a nyugat-balkáni országba. Az utóbbi 24 órában Bosznia-Hercegovinában 764-ről 806-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, és 34-en haltak bele a Covid-19 betegség szövődményeibe.
    Koszovót továbbra is inkább a belpolitika, mint a járvány foglalkoztatja. A távozó kormány feltételezhetően a járvány lecsengéséig hivatalban marad, új intézkedéseket azonban egyelőre nem kíván foganatosítani. Koszovóban szerdáról csütörtökre 184-ről 224-re nőtt a regisztrált fertőzöttek, és 3-ról 6-ra a halottak száma.
    Montenegróban egy nap alatt hét új esetet regisztráltak, így az igazolt fertőzöttek száma 248. A kormány legújabb intézkedései szerint a köztereken nem lehet gyülekezni, csoportosan vagy párosan sétálni, ez alól a 12 év alatti gyerekek és szüleik, valamint a különleges figyelmet igénylők és segítőik jelentenek kivételt. A kijárási tilalmat is szigorították, hétköznaponként továbbra is 19 és reggel 5 óra között, szombaton 13 és 5 óra között, vasárnap viszont 11 és hétfő reggel 5 óra között tilos az utcára lépnie az embereknek.
    Észak-Macedóniában csütörtökre 599-ről 617-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Szkopje egyelőre nem tervez újabb intézkedéseket, a kormány arra kért mindenkit, hogy tartsa be a kijárási tilalmat, és a fiatalok ne érintkezzenek az idősekkel.a