Emma napja van. | 2024.04.19

Karanténkoncert és virtuális kiállítás is várja az érdeklődőket

2020-04-07 20:59:00

Hévízen az otthonmaradás fontosságáról született dal, amely karanténkoncerten hallható. A debreceni Méliusz Juhász Péter könyvtár virtuális kiállításokkal várja olvasóit, emellett más vidéki könyvtár is kínál online tartalmakat vagy házhoz viszi a köteteket járványhelyzet miatt, míg a Nemzeti Színház online magazinműsort indított.

    Hévízen az otthon maradás fontosságáról, az összetartásról, a közösség együttműködő erejéről szóló dal született a helyi Musica Antiqua Együttes és az általános iskola művészeti tagozatának vezetője jóvoltából. Varga Endre Maradj otthon! című dalát Bódis Bettina fiatal zalaegerszegi énekesnőnek írta, a művet a Facebookon és a Hévízi Televízió műsorában lehet megtekinteni.
    A debreceni Méliusz Juhász Péter könyvtár virtuális kiállításokat kínál olvasóinak a veszélyhelyzet időszakában. A kiállítások anyagát a helytörténeti gyűjtemény dokumentumtárából és a lakosok által felajánlott fotókból válogatták, céljuk, hogy a közösségi gyűjtéssel egyre több lakost aktivizáljanak és vonjanak be a saját városrészének közösségi életébe. A érdeklődők a Nagyerdőt, az Újkertet, valamint a Lencztelepet és a Kerekestelepet bemutató helytörténeti kiállítások mellett a www.meliusz.hu honlapon Debrecen vendéglátása, a helyi úttörővasút és a virágkarneválok történetébe is bepillanthatnak.
    A nyíregyházi Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár ingyenesen hozzáférhetővé tette teljes digitális archívumát. A digitális helyismereti gyűjteményében megtalálható a Nyírvidék hetilap összes száma 1867-től 1944-ig, a Kelet-Magyarország és elődlapjainak számai 1945-től 2017-ig, a Nyíregyházi Televízió anyagai 2003-ig, a megszűnt Nyíregyházi Rádió teljes hangállománya, a Szabolcsi Szemle folyóirat összes száma 1937-től 1944-ig, a Hangsúly hangos irodalmi folyóirat valamennyi adása és mintegy hétszáz nyíregyházi képeslap.
    A könyvtár tájékoztatása szerint a járvány idején is változatos tartalmakkal várják az olvasókat: online mutatják be a Szabolcs-Szatmár-Beregi Szemle legújabb lapszámát, virtuális helyismereti kiállításokat készítenek, online térben folytatják a Helytörténeti esték című előadássorozatot, a közösségi oldalukon pedig naponta könyvajánlókkal, könyvritkaságokkal és játékkal várják a látogatókat. A könyvtár a tervek szerint virtuális ünnepi könyvhetet rendez és a névadó születésének 141. évfordulójáról is online formában fog megemlékezni.
    Hódmezővásárhelyen első alkalommal csütörtökön viszik házhoz a városi könyvtár munkatársai a regisztrált olvasóknak a telefonon, e-mailen vagy az online katalógusból megrendelt köteteket. Annak érdekében, hogy mindenki hozzáférjen az új kiadványokhoz, az idén a gyűjteménybe került könyvekből háztartásonként kettőt választhatnak az olvasók.
    Kaposváron elmarad idén a somogyi megyeszékhely legnagyobb kulturális eseménye, a május végére tervezett Rippl-Rónai Fesztivál. Az esemény Facebook oldala szerint bár a közösségi élmény az online térben nehezen pótolható, a szervezők a következő napokban, hetekben a programok hangulatát tükröző tartalmakat - archív anyagokat, zenekari produkciókat - osztanak meg a nagyközönséggel.
    Barcson "ablakkönyvtárat" működtet a városi könyvtár. A Maradj otthon - olvass otthon! elnevezésű kezdeményezésnek köszönhetően a zárva tartó intézmény dolgozói által leselejtezett és egy csapadéktól védett párkányra kitett kötetek éjjel-nappal szabadon elvihetők.
    Mobil könyvtárat működtet az önkormányzat Nógrád megyében Szécsényben és Balassagyarmaton. Szécsényben a telefonon, e-mailen vagy az internetes felületen megrendelt könyveket minden csütörtökön 10 és 14 óra között szállítják ki, először április 9-én. Balassagyarmaton múlt kedden indították el a mozgókönyvtári szolgáltatást. Csach Gábor polgármester arról is tájékoztatást adott, hogy a könyvtár dolgozói védőfelszerelésben állítják össze a könyvcsomagokat és szállítják házhoz. Az átadott könyveket az átvevőknek legalább öt napra "karanténba" kell tenniük lehetőleg lakótéren kívüli nyitott térben, és csak ezután hozzákezdeni az olvasáshoz, a visszavitt könyvek feldolgozását pedig hét napig nem kezdik meg. Hozzátette, kutatások alapján két-három napig él meg papíron a vírus, ezért ez az idő elegendő.
    A budapesti Nemzeti Színház online magazinműsort indított SZÍN-HÁZ-HOZ címmel, az adások minden hétköznap 16 órától láthatók a teátrum Facebook oldalán. A Nemzeti Színház társulata a jelenlegi körülményekhez igazodva folytatja a munkát: a színművészek a biztonsági előírásokat szigorúan betartva jelentkeznek be a Facebookon keresztül. A 10-15 perces videókban amellett, hogy szó esik arról, ki hogyan éli meg az önkéntes karantén időszakát, minden alkotó produkcióval is készül, így a nézők egyszerre kapnak művészi és könnyedebb, színes tartalmakat is.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
08:59
- Mezőgazdasági gépbe szorult világháborús gránátot hatástalanítottak a tűzszerészek
MTI hírfelhasználó