Gedeon napja van. | 2024.03.28

Dömötör: az emberek védelmét szolgáló döntések gyors meghozatalához szükséges a veszélyhelyzet

2020-03-24 10:27:00

Az emberélet vagy a munkahelyek védelmét szolgáló döntések gyors meghozatala miatt szükséges a veszélyhelyzet meghosszabbítása és kihirdetése - hangsúlyozta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában.

    Dömötör Csaba elmondta, a veszélyhelyzet tizenöt napig érvényes (március 26-ig), a hosszabbításról az Országgyűlésnek kell döntenie, az ellenzék azonban a parlamentben nem támogatta, hogy rendkívüli sürgősséggel, már kedden elfogadják a veszélyhelyzet meghosszabbítását, így ez jövő keddig halasztódik.
    Az államtitkár kiemelte: a kormány a köztes időben is mindent megtesz azért, hogy a szükséges döntéseket mielőbb meghozza, ezért minden jogi lehetőséget mérlegel majd, és azokat kimeríti.
    Dömötör Csaba szólt arról is, hogy a törlesztések felfüggesztése automatikus, viszont aki akar, törleszthet tovább az eredeti feltételeknek megfelelően. Ezt jelezni kell a banknak, és várhatóan ezt elektronikus felületeken meg lehet majd tenni - mondta el, rámutatva arra is, a törlesztés felfüggesztése nem járhat azzal, hogy magasabb lesz a törlesztőrészlet.
    Dömötör Csaba a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslatról elmondta: nem igaz az ellenzék egyik fő felvetése, hogy a kormány teljhatalmat kap. Világosan ott van az előterjesztésben, hogy a rendkívüli jogosítványok a járvány megelőzésére, felszámolására és a káros gazdasági hatások kivédésére szolgálnak - mutatott rá az államtitkár, hozzátéve: a szakorvosok se tudják megmondani, hogy hány hónapos küzdelemre kell berendezkedni, és ezért sem szerepelhet konkrét határidő a javaslatban.
    Dömötör Csaba azt mondta, hétfőn kiderült, hogy milyen széles a politikai összefogás a járványellenes küzdelemben. Sajnos az ellenzék nem gondolja úgy, hogy félre kellene tennie a pártpolitikai megfontolásait - tette hozzá.