Gedeon napja van. | 2024.03.28

Gulyás Gergely és Kocsis Máté közösen kérik a koronavírus-törvény elfogadását a parlamenttől

2020-03-22 19:15:00

Közös videóüzenetben kérte az Országgyűlést a koronavírus-törvény elfogadására Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője.  

    A Facebook oldalaikon közzétett felvételen Gulyás Gergely emlékeztetett, a kabinet tizenegy nappal ezelőtt hirdetett veszélyhelyzetet az ország egész területére, mert a koronavírus elleni védekezés gyors döntéseket tett szükségessé.
    A miniszter hangsúlyozta, ennek eredményeként sem a magánszemélyeknek, sem a cégeknek nem kell a hiteleiket visszafizetniük december 31-ig, az iskolások és az egyetemisták távoktatásban tanulnak, a rendezvényeket betiltották a szabad és a zárt terekben, a járulékfizetési kötelezettség alól mentességeket kaptak a legnagyobb válságba jutott szektorok munkaadói, a munkavállalóknak pedig csak az egészségbiztosítási járulékot kell megfizetniük.
    A kormány emellett a munkajogi szabályokat igyekszik úgy alakítani, hogy megvédje az álláshelyeket, a határokat pedig lezárta és kontrollálja.
    Gulyás Gergely aláhúzta, ezeknek az intézkedéseknek a fenntartásához, valamint a további szükséges lépések meghozatalához kérik az Országgyűlés jóváhagyását.
    Kocsis Máté úgy fogalmazott, most az Országgyűlésen a sor, a parlamentnek kell döntenie arról, hogy megerősíti-e a kormány eddigi intézkedéseit, meghosszabbítja-e a veszélyhelyzetet és felhatalmazza-e a kabinetet további hatékony intézkedések meghozatalára a koronavírus elleni küzdelemben.
    A legnagyobb parlamenti frakció vezetőjeként a politikus arra kérte a többi képviselőcsoportot, hogy hétfőn támogassák a koronavírus-törvény házszabálytól eltérő tárgyalását, kedden pedig fogadják is azt el.
    "Ez most nem a politikai viták ideje!" - zárta szavait Kocsis Máté.