Auguszta napja van. | 2024.03.29

Orosz katonai segélyszállítmány indult Olaszországba

2020-03-22 14:40:00

Katonaorvosokat és egészségügyi felszelést szállító orosz Il-76-os szállítógépek indultak el vasárnap a Moszkva melletti Cskalovóvól a Rómához közeli Pratica di Mare-i olasz katonai reptérre.

    A segítségnyújtásra Vlagyimir Putyin orosz államfő utasította Szergej Sojgu védelmi minisztert, miután szombaton telefonon beszélt Giuseppe Conte olasz kormányfővel a járványhelyzetről. Sojgu ezt követően eszmecserét folytatott Lorenzo Guerinivel, az olasz védelmi tárca vezetőjével.
     A cskalovszkiji repülőtéren vasárnapra kilenc Il-76-os repülőgépet vontak össze, amelyek közül nyolc mozgatható katonai ápolóbrigádot, mintegy 100, nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező virológiai és járványügyi szakembert, mobil jármű- és tere fertőtlenítést végző eszközöket és orvosi műszereket küldenek Olaszországba.
    A világon jelenleg Olaszországban a legsúlyosabb a járványhelyzet. Szombaton minden eddiginél többen, 793-an haltak meg az új koronavírus miatt, s ezzel 4825-re emelkedett a halálos áldozatok száma. A diagnosztizált fertőzöttek száma egy nap alatt szintén az eddigi legnagyobb mértékben, 4821-gyel nőtt. A gyógyultakat és a halottakat is figyelembe véve a diagnosztizált fertőzöttek száma az utóbbi egy hónap alatt 53 571-re emelkedett. A jelenleg beteg 42 681 emberből több mint 20 ezer szorul kórházi kezelésre, 7 százalékukat intenzív osztályon ápolják.
    Az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) vasárnapi tájékoztatása szerint Oroszországban eddig 104 477 embert tartottak orvosi felügyelet alatt, akik közül pénteken 52 747-en továbbra is kontroll alatt maradtak. Szombatig azt országban 163 529 laboratóriumi tesztet végeztek el.
    Szombaton kiadott tájékoztatás szerint Oroszországban szombatig 306 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak.