Gedeon napja van. | 2024.03.28

Putyin: fel kell készülni minden fejleményre, Lukasenka bírálja a járvány körül kialakult pánikot

2020-03-19 15:15:00

Fel kell készülni az események bármilyen alakulására a koronavírus-fertőzés terjedésével kapcsolatban - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön. Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök ugyanakkor Minszkben bírálta a COVID-19 világjárvány körül kialakult "eltúlzott rettegést", s kijelentette, hogy a világ valószínűleg többet szenved majd a "pániktól", mint az új koronavírustól.

    A szevasztopoli látogatáson tartózkodó orosz elnök azzal kapcsolatban hangsúlyozta a felkészülés fontosságát, hogy a város ügyvezető kormányzója, Mihail Razvozsajev közölte vele: Szevasztopolban eddig egyetlen esetben sem igazolódott be a fertőzés, de a gyanú miatt 77 embert az otthonában, további nyolcat pedig kórházban tartanak megfigyelés alatt. Az elnök helyeselte, hogy a fertőzésgyanús eseteket elkülönítik.
    Moszkvában csütörtökön bejelentették a COVID-19 megbetegedéshez köthető első halálesetet. Az elhunyt páciens egy járványkórházban kezelt 79 éves nő volt, akit korábban kettes típusú cukorbetegséggel, magas vérnyomással és ütőér-elmeszesedéssel is kezeltek.
    A szerdai hivatalos adatok szerint Oroszországban 147 fertőzöttet tartottak számon, túlnyomó többségüket a fővárosban.
    Anna Popova, a járvány elleni küzdelemben kulcsszerepet játszó fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) vezetője csütörtökön bejelentette, hogy ezentúl minden Oroszországba külföldről visszatérő személy számára kötelező a héthetes önkéntes karantén. Az érintettek kötelesek egy erre rendszeresített "forródróton" bejelenteni hazatérésüket.
    Alekszej Potyehin, a szentpétervári állami egyetem mikrobiológiai tanszékének vezetője szerdai Facebook-bejegyzésében úgy vélekedett, hogy mivel az év végéig nem lesz vakcina a világjárványt okozó SARS-CoV-2 vírus ellen, az emberiség nagyobb részének át kell esnie a fertőzésen, és meg fogja szerezni az immunitást.
    Meglátása szerint a jelenlegi világjárvány-helyzet fél évig is elhúzódhat a javulást megelőzően. Az oroszországi állapotok pedig, ahol a betegség terjedése még csak kezdeti stádiumban van, mintegy két hét múlva fognak súlyosabbra fordulni, de - mint írta - "ez továbbra is nagyon messze lesz azoktól az járványoktól, amelyeket az emberiség az egész történelme során átélt, az elmúlt 50 év kivételével".
        A szakértő szerint minél tovább él majd az emberiséggel együtt a koronavírus, annál könnyebbek lesznek az általa okozott tünetek. Új formái nem fogják meghaladni az első fertőzés után megszerzett immunitásküszöböt. Potyohin úgy vélekedett, hogy a világjárvány keltette pánik eltúlzott, a koronavírus jobban fertőz ugyan, mint az influenzavírus, de keveésbé, mint a kanyaró kórokozója.
        Rámutatott, hogy a 80 ezer fertőzött a milliárdos lakosságú Kínában nem sok. Arra intette olvasóit, hogy ne higgyenek a fertőzés megismétlődéséről szó híreknek, mert a koronavírus ellen kifejlődött immunitás tartós.
    A COVID-19 világjárvány körül kialakult "túlfokozott rettegést" bírálta csütörtökön Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök is Minszkben, kijelentetve, hogy a világ valószínűleg többet szenved a "pániktól", mint az új koronavírustól.
    "Ezt a koronavírust csak pszichózisnak tartom, és végig kitartok emellett" - mondta az elnök fehérorosz egészségügyi és biztonsági vezetőkkel tartott értekezletén.
    "Teljes egészében meg vagyok győződve arról, hogy ez csak egy újabb pszichózis, amely valaki hasznot húz, valaki pedig szenvedni fog" - fogalmazott, hozzátéve, hogy "a pánik sokkal nagyobb bajt okoz nekünk, mint maga a vírus".
    A 25 éve hatalmon lévő, megválasztása előtt kolhozelnökként dolgozó Lukasenka hétfőn már felszólította a lakosságot, hogy ne pánikoljon, hanem művelje a földet és vezessen traktort, mert "a traktor mindenkit meggyógyít".
    A fehérorosz elnök ugyankkor azt is hangsúlyozta, hogy elegendő védőöltözék, maszk, fertőtlenítő van az országban, de meg kell szervezni a légzőkészülékek gyártását - jelentette a  BELTA állami hírügynökség.
    Hivatalos adatok szerint az új koronavírus-vírussal eddig 37-en fertőződtek meg Fehéroroszországban,.