Gedeon napja van. | 2024.03.28

Önszerveződő csoportokat alakítanak a kulturális szféra dolgozói

2020-03-17 18:48:42

Kulturális Dolgozók Válságsegítő Csoportja (KULCS) néven önszerveződő csoportok alakulnak országosan a kulturális szféra azon dolgozóiból, akik a veszélyhelyzet kihirdetését követően otthonról végzik vagy részben nem tudják ellátni munkájukat.

    A KULCS célja, hogy az adott térségben felmerülő problémákhoz - az idős emberek segítése, gyermekfelügyelet vagy akár kiegészítő online oktatás - segítséget, támogatást nyújtsanak saját eszközeikkel, szabaddá vált munkatársaikkal - tájékoztatta az MTI-t kedden az Emberi Erőforrások Minisztériuma.
    Az Emmi a kezdeményezés országos kiterjesztését javasolja, és hasonló kreatív összefogásra ösztönzi a kulturális intézményeket, szervezeteket.
    Kovács Balázsnak, a gödöllői Művészetek Háza igazgatójának kezdeményezését párhuzamosan több művészeti intézmény és kulturális közösség tagjai indították el.
    Az Emmi kultúráért felelős államtitkársága javasolja a felhívást országosan kiterjeszteni és hasonló kreatív összefogásra ösztönöz. "Mindent meg kell tennünk azért, hogy a lehető legkisebb kárt okozza az országnak a világjárvány (...) Félre kell tenni az egyéni nézeteket, a politikai hovatartozást, az anyagi érdekeket, és össze kell fognunk azért, hogy megvédjük az idősebb korosztályt, a krónikus betegséggel küzdőket - mindenkit, aki bármilyen okból segítségre, támogatásra szorul. Az idő sürget. Most kell egy nemzetként viselkednünk, mert ha ma nem tesszük, a jövő könyörtelenül megbélyegez" - idézi a közlemény Fekete Péter kultúráért felelős államtitkárt.
    Fekete Péter felhívta a figyelmet a prioritásokra, úgymint: önmérséklet, a nyugalom megőrzése; a veszélyeztetett honfitársak védelme; a koronavírus továbbterjedésének megakadályozása, lassítása, ezzel egyúttal az egészségügyi rendszerre gyakorolt nyomás enyhítése; az adott dolgozó felelősségére bízott intézmény, kulturális közösség működőképességének megőrzése, a működés újratervezése; a társadalom felé értékközvetítés, szolgáltatások biztosítása a kultúra eszköztárával.
    A kaposvári Csiky Gergely Színház a napokban indított hasonló támogatási szolgáltatást, amelyet már a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház is elkezdett megvalósítani - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma.