Auguszta napja van. | 2024.03.29

Jogerősen felmentették azt a repülőgép-oktatót, akinek lezuhant a tanítványa

2020-03-12 16:59:00

Jogerősen felmentette a Nyíregyházi Törvényszék az a repülőgép-oktatót, akinek a tanítványa vitorlázógépével lezuhant és meghalt 2017 májusában Nyíregyházán - közölte a törvényszék sajtószóvivője csütörtökön az MTI-vel.

    Resán Dalma közleményében azt írta, az első fokon eljáró Nyíregyházi Járásbíróság 2018. október 18-án felmentette a légi közlekedés veszélyeztetésének vétsége alól a vádlottat, de az ügyész az ítélet ellen fellebbezést nyújtott be.
    A tényállás szerint az oktató tanítványa 2017. május 20-án négyszer szállt fel vitorlázó repülőgépével. A negyedik alkalommal a férfi gépe a megfelelő légáramlatok keresése közben veszített magasságából, süllyedni, majd zuhanni kezdett, 100-120 méteres magasságból több fának és egy épület falának ütközött. A pilóta a helyszínen meghalt.
    A bíróság megállapította, a vádlott eleget tett oktatói kötelezettségének a rá vonatkozó szabályok alapján, tanítványát a repülés előtt megfelelően eligazította, valamint minden egyes felszállás előtt és leszállás után konzultált vele - ismertette a sajtószóvivő.
    Resán Dalma megjegyezte, az oktató nem követett el mulasztást a vádbeli repülés segítése, felügyelete alatt sem, illetve nem volt abban a helyzetben, hogy megakadályozza a tragikus kimenetelű repülési manővereket.