Auguszta napja van. | 2024.03.29

Emmi: zsarol és valótlanságokat állít veszélyhelyzetben a MOK

2020-03-11 21:33:02

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) úgy látja, hogy a Magyar Orvosi Kamara (MOK) veszélyhelyzetben zsarol és valótlanságokat állít.

    A tárca az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében határozottan cáfolta a kamara vezetőinek sajtótájékoztatóján elhangzottakat. A MOK szerdán arra kérte a kormányt, hogy tegyen erőfeszítéseket az egészségügyi dolgozók koronavírus elleni fertőzésvédelmét biztosító eszközök beszerzéséért.
    Az Emmi azt írta, hogy minden kórházban bőségesen rendelkezésre állnak a megfelelő védőeszközök az orvosoknak, a nővéreknek és szakdolgozóknak. A mentők védőruhában viszik be azokat, akiknél felmerül a koronavírus-fertőzés gyanúja. A kórházakban védőruhás orvosok vizsgálják az embereket. További hatvanezer olyan speciális maszk van, amely a legnagyobb biztonságot garantálja azoknak az egészségügyi dolgozóknak, akik naponta szoros kapcsolatba kerülnek az új koronavírusos betegekkel és fertőzésgyanús emberekkel - sorolta a minisztérium.
    A Nemzeti Népegészségügyi Központ új eljárásrendje biztosítja, hogy a háziorvosok a lehető legkevésbé találkozzanak azokkal, akiknél felmerülhet a koronavírus-fertőzés - írta a tárca.
    Közölték: "A MOK vezetésében ülő orvosoknak tudniuk kell - ha nem tudják, az nagy baj, ha tudják és mégis az ellenkezőjét állítják, akkor az már minősíthetetlen -, hogy a háziorvosoknak maguknak kötelességük biztosítani a működésükhöz szükséges feltételeket." A betegeik biztonságán túl a sajátjukért is felelnek. Ha kell, az állam kisegíti őket, most például védőmaszkokkal - írta az Emmi.
    A közlemény szerint nem igaz az sem, hogy nem megfelelő a lakosság informálása. Az operatív törzs naponta tart tájékoztatót, tucatszor hallhatók-láthatók a megelőzést szolgáló rádióhirdetések és tévés kisfilmek, a kormány a hivatalos oldalán, a zöldszámokon és e-maileken keresztül állandó kapcsolatot tart a lakosokkal.
    Az pedig példátlan, hogy a MOK vezetése veszélyhelyzetben "próbálja zsarolni a kormányt" az orvosok önként vállalt többletmunkájának felmondásáról szóló nyilatkozatok letétbe helyezésével - vélekedett a minisztérium, hozzáfűzve, hogy ilyenre sehol nincs példa a világon.