Csongor napja van. | 2024.04.16

Rendkívüli jogrendet és veszélyhelyzetet hírdet ki a kormány Magyarország teljes területére

2020-03-11 15:59:00

Rendkívüli sajtótájékoztatót tartott az operatív törzs: Gulyás Gergely számolt be a kormány döntéseiről.

Gulyás Gergely bejelentette, hogy rendkívüli jogrendet és veszélyhelyzetet hírdet ki a kormány Magyarország teljes területére.

Ez a legszélesebb jogosítványokat biztosítja a kormány számára.

A konkrétumokat később külön törvények bontják majd ki, de az Alaptörvény és a katasztrófavédelmi törvény kellőképpen tartalmazza, hogy mit kell érteni veszélyhelyzeten.

A következő döntéseket jelentették be most:

  1. Teljes beutazási tilalom: Senki sem léphet be Olaszország, Kína, Dél-Korea és Irán területéről. Kivétel a magyar állampolgárok, ők viszont hazatérésük után hatósági karanténba kerülnek.
  2. Határellenőrzés bevezetése a szlovén és osztrák határon: mivel Olaszország a gócpont, ezért ezen a két tranzítország határán ismét bevezetik a határellenőrzést.
  3. Vonatok, buszok, repülők nem jöhetnek be onnét, csak magyar állampolgárok léphetik át a határt.
  4. Szankciót fog maga után vonni mind a karanténszabályok megsértése, mind a hamis személyazonosság közlése.
  5. Intézményi látogatási tilalmat vezetnek be az egyetemeken: csak távoktatás lehetséges. Mivel a magyar egyetemeken sok a külföldi egyetemista, és a fertőzöttek között is több külföldi egyetemista van, ezért indokolt az egyemi épületek bezárása.
  6. Európai egészségügyi konszenzus van arról, hogy a gyerekeknél a vírusfertőzés nem jellemző, ezért az iskolákat még nem zárják be. Ez a teljes tanév megismétlését kellene, hogy jelentse.
  7. Tilos lesz 100 főt meghaladó beltéri és 500 főt meghaladó kültéri rendezvényeket megtartani. Ez a rendezvényekre és a szórakozóhelyekre vonatkozik, az üzemekre, gyárakra nem.
  8. A Határtalanul programot felfüggesztik.
  9. A külföldi osztálykirándulásokat megtiltják.
  10. A nyári kéthetes külföldi tanulóknak szóló nyelvoktatási programot egy évvel elhalasztják.
  11. Az intézkedések a vészhelyzet lejártáig maradnak érvényben.
  12. Az ellenzéki pártoktól azt kérik, tegyék félre a pártpolitikát, együttműködésre, összefogásra van szükség. 7 párti parlamenti egyeztetést kezdeményeznek.