Ervin napja van. | 2024.04.26

Pence: a magánbiztosítók fizetni fogják a megbetegedések kezelési költségeit

2020-03-11 08:40:00

A magánbiztosítók fizetni fogják a megbetegedések kezelési költségeit - jelentette ki Mike Pence alelnök kedden újságíróknak, miután tárgyalt a legnagyobb magánbiztosítók képviselőivel.

    Az alelnök azt is elmondta: a biztosítók nem számítanak fel többletköltséget a vírustesztek elvégzéséért.  
    Donald Trump amerikai elnök - a szenátusból távozva, ahol a koronavírus terjedésével kialakult helyzetről és a javasolt új gazdaságélénkítő intézkedésekről tárgyalt - újságíróknak azt mondta, hogy a szövetségi kormány segíteni fog a bajba került légitársaságoknak és hajózási vállalatoknak. A gazdaságélénkítési tervekről azonban további részletekkel nem szolgált. Csak annyit mondott: "nagyszerű megbeszélés volt".
    Elhárította azt az egyik újságíró által felvetett javaslatot, hogy végeztesse el magán a vírustesztet, miután új kabinetfőnöke, Mark Meadows önkéntesen karanténba helyezte magát. Közölte, hogy nem lát okot a teszt elvégeztetésére, mint fogalmazott: "kiválóan" érzi magát.  Trump egyúttal nyugalomra intette az amerikaiakat.
    Alex Azar, a humán erőforrások és egészségügy minisztériumának vezetője közölte: az Egyesült Államokban megállapított új eseteket általában Dél-Koreában, Kínában, vagy a vírusfertőzés sújtotta más országokban járt utasoknál diagnosztizálták. A tárcavezető elmondta azt is: rendelkezésre áll a megfelelő számú vírusteszt.
    Gavin Newsom, Kalifornia demokrata párti kormányzója egyébként dicsérte a Trump-adminisztrációt. A politikus - még hétfőn este - újságíróknak elmondta: hosszasan beszélt telefonon Donald Trump elnökkel, aki azt mondta neki, hogy a kormányzat mindenben támogatni fogja Kaliforniát. "Mindent megígért, amiben reménykedtem, és mindent be is tartott" - fogalmazott Newsom, aki külön dicsérő szavakkal szólt a koronavírus elleni intézkedéseket koordináló Mike Pence alelnökről. Kiemelte a kormányzatnak a Grand Princess üdülőhajón lévő utasok elszállításához nyújtott segítségét.
    Chuck Schumer, a szenátus demokrata párti frakciójának vezetője sajtótájékoztatón közölte: a demokrata párti politikusok készen állnak az együttműködésre a kormányzattal a koronavírus elleni küzdelemben. A frakcióvezető ingyenes és széles körben bevezetett vírustesztet szorgalmazott.
    Közben Steve Mnuchin pénzügyminiszter Nancy Pelosi demokrata párti házelnökkel tárgyalt a gazdaságélénkítő csomag részleteiről. Mindketten hangsúlyozták, hogy kétpárti együttműködésre van szükség a koronavírus elleni harcban, és a vírus terjedése miatti gazdasági nehézségek enyhítésében.
    Az egyes amerikai tagállamok saját hatáskörben egyre szigorúbb intézkedéseket vezetnek be a vírus terjedésének megfékezése érdekében. Jay Inslee, az északkeleti Washington állam kormányzója kedden délután közölte: kötelező érvényű intézkedések, köztük iskolabezárások várhatóak. Andrew Cuomo, New York állam kormányzója azt jelentette be, hogy a New York városához közeli Westchester megyében csütörtöktől két hétre bezárják a közintézményeket és az iskolákat. A kormányzó felkérte az ott élőket, hogy ne hagyják el otthonaikat. Az élelmiszert és a szükséges árucikkeket, így a tisztító-, és a fertőtlenítő szereket a Nemzeti Gárda fogja házhoz szállítani.
    A Pentagon kedden tudatta, hogy újabb amerikai katona betegedett meg, és mivel amerikai katonák a világ sok helyén állomásoznak, ezért valószínűleg még több fertőzésre kell számítani.
    Korábbi adatok szerint az Egyesült Államokban 546 bizonyított koronavírusos fertőzés van, a járvány eddigi halálos áldozatainak  száma pedig 22.