Gedeon napja van. | 2024.03.28

Az Európai Bizottság új uniós iparstratégiát jelentett be

2020-03-11 08:00:00

Az Európai Bizottság új uniós iparstratégiát jelentett be kedden Brüsszelben.

    A stratégia célja, hogy ösztönözze és fenntartsa Európa versenyképességét és stratégiai autonómiáját, elősegítse a kontinens klímasemlegessé tételét és digitális jövőjének megtervezését, továbbá akadálymentesebbé tegye a belső piaci folyamatokat.
    Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azt mondta: az európai ipar a növekedés és a jólét motorja Európában. "Megerősítése a zöld és digitális átmenet korában fontosabb, mint valaha, ezért az unió mindent megtesz a támogatása érdekében" - jelentette ki.
    Thierry Breton, a belső piacért felelős biztos szerint egy új geopolitikai környezetben fontos a zöld és a digitális átmenetek kezelése és a külső függőségek elkerülése. "Ehhez radikális változtatások kellenek" - hangsúlyozta.
    A stratégia fontos eleme, hogy felülvizsgálja az unió versenyszabályait, így segítve az európai vállalkozásokat az Egyesült Államok technológiai óriásvállalatai és a kínai állami támogatással rendelkező riválisok elleni globális versenyben. Mindezt egy olyan időszakban, amelyben az EU olyan kihívásokkal néz szembe, mint a migránsválság és koronavírus-járvány.
    A stratégia megfogalmazza, hogy segíteni kell a kis- és középvállalkozásokat abban, hogy élen járjanak a kettős átállásban.
    Az Európai Bizottság 2020 közepéig vitaanyagot fogad el a külföldi támogatások által az egységes piacon okozott torzító hatások kiküszöbölése, valamint az uniós közbeszerzésekhez és finanszírozáshoz való külföldi hozzáférés kezelése érdekében.
    A testület emellett bejelentette a létfontosságú alapanyagokra vonatkozó cselekvési tervét, valamint egy új gyógyszerészeti stratégiát az európai ipari és stratégiai autonómia biztosítására.
    A startégiával kapcsolatos jogalkotás jövő évre várható.