Auguszta napja van. | 2024.03.29

Moszkva: az elesett török katonák a kormányellenes fegyveresek között voltak

2020-02-28 08:45:00

A támadó ellenzéki militánsok között voltak azok a török katonák, akik a szíriai kormányerők tüzébe kerültek Idlíb tartományban - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

    "Február 27-én Behun lakott település környékén török katonák kerültek a szíriai hadsereg tüzébe, akik a terrorista alakulatok harci formációiban voltak" - állította a moszkvai katonai tárca.
    A minisztérium szerint a Haját Tahrír as-Sám elnevezés használatára áttért an-Núszra csütörtökön széles fronton kísérelt meg támadást Idlíbben. A tárca emellett arról tájékoztatott, hogy az orosz légierő nem hajtott végre csapást Behun környékén, ahol török katonák estek el.
    Török részről korábban azt közölték, hogy egy Idlíbben elszenvedett légicsapásban 33 katona esett el.
    A szíriai orosz parancsnokság csütörtökön azzal vádolta meg a török hadsereget, hogy tüzérségi csapásokkal, valamint felderítő és csapásmérő drónokkal támogatja a szíriai kormányerők ellen harcolókat az idlíbi feszültségcsökkentési övezetben, amivel megsértette az ottani rendezésről Szocsiban megkötött orosz-török megállapodást.
    A Fekete-tengeri Flotta bejelentette pénteken, hogy a Földközi-tengerre, ezen belül a szíriai partok felé vezényelte két hadihajóját, amelyeket Kalibr típusú manőverező robotrepülőgépekkel szereltek fel - jelentette az Interfax hírügynökség.
    A TASZSZ orosz hírügynökség a védelmi minisztériumra hivatkozva azt is közölte, hogy a szíriai terrorelhárítási műveletben szerzett érdemei miatt az Oroszország Hőse kitüntetésben részesült Szergej Rudszkoj vezérezredes, az operatív vezérkari főcsoportfőnökség és Andrej Szergyukov vezérezredes, a légideszant-alakulatok parancsnoka.