Auguszta napja van. | 2024.03.29

Elhagyhatta a bécsi kórházat a koronavírus-fertőzés gyanújával vizsgált magyar nő

2020-02-26 19:21:26

Elhagyhatta a bécsi kórházat a koronavírus-fertőzés gyanújával vizsgált magyar nő, mivel a tesztje negatív lett. Közben bebizonyosodott, hogy nem fertőzés okozta a Karintiában vakációzó olasz nő halálát - jelentették be az osztrák hatóságok szerdán.

    Nem fertőzött koronavírussal az a magyar nő, akit egy bécsi kórházban ápoltak. A nő kedden maga hívta fel az ügyeleti telefonszámot, miután magas lázat és levertséget tapasztalt. Szerdán az MTI-nek azt mondta: a körülményekhez képest jól van, időközben a láza megszűnt, ugyanakkor gyengének érzi magát. A nő később a közösségi portálján tette közzé, hogy időközben hazaengedték, az orvosok légúti megbetegedést állapítottak meg nála.
    A Bécsi Nemzetközi Központ egyik munkatársát szerdán szintén koronavírus-fertőzés gyanújával szállították kórházba. Négy kollegája állt szorosabb munkakapcsolatban vele, őket hazaküldték, és felszólították, hogy jelezzék, ha észlelik a tüneteket. Közben a teszt kimutatta, hogy nem koronavírus-fertőzés okozta a tüneteket.
    Szerdára virradóra Karintia tartományban elhunyt egy olasz nő. Az Udine térségéből származó, 56 éves nő a vakációját töltötte Bad Kleinkirchheimben. A halál beálltát megállapító orvos nem zárta ki a koronavírus-fertőzés lehetőségét. A vizsgálatok alapján azonban bebizonyosodott, hogy nem koronavírus okozta a nő halálát.
    Közben egy Bécs nyolcadik kerületében lévő iskola tanárnőjénél is jelentkeztek a koronavírus tünetei. A nő nemrég Olaszországban járt. A gimnázium épülete előtti útszakaszt a rendőrség lezárta, pedagógusokat és a gimnázium hatszáz tanulóját is vizsgálták abból a szempontból, közvetlen kapcsolatban álltak-e a fertőzésgyanús személlyel. Közben a tanárnő tesztje negatív lett, ezt követően feloldották a biztonsági intézkedéseket.
    Tirol tartományban két 24 éves fiatalnál állapították meg a koronavírussal való fertőzést. Azóta a környezetükben lévő emberek közül 62 főt vizsgáltak meg, 12 esetben karantént rendeltek el - közben néhányukról kiderült, hogy nem fertőzöttek koronavírussal. A nő egy Innsbruck belvárosában lévő szállodában dolgozik. Néhány nappal korábban ott járt Sebastian Kurz kancellár és Margarete Schramböck gazdasági miniszter, az egyébként recepciósként dolgozó, fertőzött nővel azonban nem találkoztak.
    Az osztrák vasúttársaságnál (ÖBB) március elsejéig vissza lehet váltani az Olaszországba szóló menetjegyeket - közölte az osztrák hírügynökség. Ausztria és Olaszország között naponta húsz járat közlekedik, a szerelvények tisztaságára fokozottan ügyelnek.
    Szerdán ismét összehívták a koronavírus miatti válságstábot, Sebastian Kurz azt követően felhívta a figyelmet egyebek mellett arra, hogy Ausztriát sem kerüli el a vírus, nincs ok pánikra, de következetesen kell eljárni az egyes esetekben. A politikus így arra kérte a lakosságot, mindenki tartsa be az utazási figyelmeztetéseket, és mindenki vegye komolyan az esetleges fertőzésre utaló tüneteket.