Csongor napja van. | 2024.04.16

Macron és Merkel közbenjárása a válság kezeléséért

2020-02-21 08:00:52

Emmanuel Macron francia elnök és Angela Merkel német kancellár a szíriai Idlíb régióban zajló konfliktus megszüntetésére sürgette Vlagyimir Putyin orosz elnököt - nyilatkozta a német szövetségi kormány szóvivője csütörtökön.

    A két tagállam vezetője telefonon tárgyalt az orosz elnökkel a rendkívüli EU-csúcs szünetében.
    "Mindketten aggodalmukat fejezték ki a helyi civilek katasztrofális helyzete miatt, illetve a harcok megszüntetését és humanitárius segély folyósítását sürgették. Emellett találkozni kívánnak Putyin elnökkel és Recep Erdogan török elnökkel is, hogy politikai megoldást találjanak a konfliktus enyhítésére" - nyilatkozta Merkel szóvivője.
    Macron elnök az EU-csúcsra érkezvén "a lehető legkeményebben" elítélte a Bassár el-Aszad szíriai elnök irányította katonai támadásokat az ország északnyugati régiójában, ahol véleménye szerint néhány hete "a világ egyik legszörnyűbb humanitárius drámája zajlik".
    "Mi is a Daesh (Iszlám Állam) ellen harcolunk, de nem hagyhatjuk, hogy civileket támadjanak. Az Európai Tanácsnak szilárd álláspontra kell ebben a kérdésben helyezkednie" - jelentette ki.
    A Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű erők tavaly áprilisban indítottak átfogó offenzívát a lázadók kezén lévő északnyugati országrész ellen orosz támogatással. A térséget a Haját Tahrír as-Sám (HTS) ernyőszervezet dzsihadistái, továbbá más kisebb iszlamista milíciák, illetve török támogatást élvező, mérsékeltebb felkelőcsoportok tartják ellenőrzésük alatt. Az előrenyomulás december közepén vett új lendületet. A damaszkuszi erők műveletei ráadásul annak ellenére fokozódtak, hogy idén január 12-én török-orosz tűzszüneti megegyezés született Északnyugat-Szíriáról.
    A helyszíni jelentések szerint csütörtökön újra fellángoltak a harcok.