Gedeon napja van. | 2024.03.28

Együttműködési megállapodás a Magyar Nemzeti Múzeum és Alsó-Ausztria között

2020-02-20 13:50:00

Elsősorban Ferenc József király és Erzsébet királyné hagyatékára fókuszál a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) és Alsó-Ausztria tartományi kormányának művészeti és kulturális osztálya által csütörtökön Budapesten megkötött együttműködési szerződés, amelynek célja közös projektek, kiállítások megvalósítása.

    Az 1802-ben alapított Magyar Nemzeti Múzeum nagy tapasztalattal rendelkezik a kulturális örökség bemutatása, népszerűsítése és kezelése terén. A körülbelül 3,8 millió műtárggyal rendelkező MNM központi történeti múzeumként valamennyi a magyar történelemmel és a térség történetével kapcsolatos emléket gyűjti a neolitikumtól napjainkig - emelte ki Varga Benedek főigazgató a megállapodás aláírása előtt.
    Mint hangsúlyozta, a közeljövőben a Nemzeti Múzeum szeretné kibővíteni nemzetközi hálózatát, ezért 2019 őszén nagy örömmel fogadta Alsó-Ausztria együttműködési megállapodás megkötésére irányuló kezdeményezését.
    Alsó-Ausztriát és Magyarországot csaknem fél évezreden keresztül kötötte össze a Habsburg-dinasztia, és mára ugyan a Habsburgok uralma már a múlté, a két terület kapcsolata továbbra is szoros maradt - mutatott rá Varga Benedek.
    Hermann Dikowitsch, Alsó-Ausztria tartományi kormánya művészeti és kulturális osztályának vezetője szintén hangsúlyozta a hosszú közös történelem máig tapasztalható örökségét, kiemelte továbbá az MNM "lenyűgöző gyűjteményét" is.
    Elmondása szerint a tartomány nagy várakozásokkal tekint az együttműködés elé, melynek keretében közös tudományos projekteket, kiállításokat, szakemberek cseréjét egyaránt tervezik.
    Mint a Magyar Nemzeti Múzeum közölte, az együttműködés kiterjed a muzeológia minden területére; a tudományos kutatás, konferenciák szervezése, a műtárgyak megismerése, kölcsönzése mellett fokozott figyelmet fordítanak az állományvédelemre, a restaurálásra, a régészetre és a különböző laboratóriumi vizsgálatokra.
    Az MNM közleménye emlékeztet arra, hogy a most létrejött megállapodás azért is érdemel kiemelt figyelmet, mert mindkét közgyűjtemény több millió műtárgy fölött rendelkezik. St. Pöltenben, Alsó-Ausztria tartományi gyűjteményében mintegy hatmillió műtárgy található, amelyek a tartomány kulturális és természeti örökségét dokumentálják az őskortól a kortárs művészetig.
    Alsó-Ausztria kormánya 2014-ben minőségbiztosítási célból olyan tartományi gyűjtési stratégiát fogadott el, amely kötelező érvényű gyűjtési alapelveket és kritériumokat tartalmaz. A stratégia végrehajtásáért a területi gyűjtemények művészeti és kulturális osztálya felel.
    Az alsó-ausztriai tartományi gyűjtemények egyik legfontosabb eleme a Kaiserhaus Gyűjtemény. A 2015-ben megvásárolt anyag a világ egyik legnagyobb, Habsburg-házhoz kapcsolódó kollekciója, amely használati eszközöket, például evőeszközöket és ruhákat, illetve személyes tárgyakat és dokumentumokat egyaránt tartalmaz - áll a közleményben.