Auguszta napja van. | 2024.03.29

Dömötör: két kérdés vonatkozik a "börtönbizniszre"

2020-02-19 10:50:00

Két kérdés vonatkozik majd a "börtönbizniszre" a nemzeti konzultáció kérdőívén - közölte a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerdán.

    Dömötör Csaba a kormány Facebook-oldalán közzétett videóban azt mondta, ez a téma azért került be a nemzeti konzultációba, mert elítélt bűnözők eddig 12 ezer pert indítottak a magyar állam ellen, és ez csak eddig 8,5 milliárd forintjába került a magyar adófizetőknek.
    Hozzátette, a kormány azt a kérdést teszi fel: támogatják vagy ellenzik a magyarok az ilyen kártérítési perek lehetőségét.
    Az államtitkár felhívta a figyelmet: a "börtönbiznisz" másik fontos vonatkozása, hogy a megítélt kártérítési pénzeknek csak egy kis része jut el a bűncselekmények áldozataihoz.
    Közölte, azt a kérdést is felteszik, hogy az ilyen kártérítési pénzeket az elítéltek kapják meg, vagy biztosítani kell, hogy az áldozatokhoz jusson el.
    Dömötör Csaba azt mondta, a kormánynak van álláspontja ezekben a kérdésekben, de "a külföldről pénzelt szervezetek" mást képviselnek, ezért is tartják fontosnak, hogy minél többen elmondják a véleményüket.
    Jelezte, mostantól kezdve témakörönként ismertetik a nemzeti konzultáció kérdéseit, a további kérdésekkel a napokban jelentkeznek.