Gedeon napja van. | 2024.03.28

Rétvári: a felpereseket képviselő alapítvány csak a pénz irányába tolná az ügyet

2020-02-14 09:55:00

A felpereseket képviselő alapítvány csak a pénz irányába tolná a gyöngyöspatai ügyet, pedig nem ez szolgálja a legjobban az érintettek érdekeit - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára pénteken az M1 aktuális csatornán.

    A Debreceni Ítélőtábla 2019. szeptember 18-án hozott jogerős ítéletében szegregáció miatt a Gyöngyöspatán élő roma családok javára százmillió forint kártérítés megfizetésére kötelezte a tankerületet és az önkormányzatot.
    Rétvári Bence szerint - mivel a bíróság alacsonyabb szintű képzést állapított meg - a kártérítést oktatás formájában kell nyújtani. A pénz csak ideiglenes megoldás lenne, a megfelelő képzéseknek köszönhetően viszont jobb elhelyezkedési lehetőségük, magasabb fizetésük lehetne az érintetteknek a jövőben - hangsúlyozta.
    Kiemelte, hogy a 62 felperes közül mindössze 16-an szereztek középfokú végzettséget.
    Az államtitkár elmondta: minél hamarabb meg kell oldani az ügyet, ezért az alperesek, azaz a tankerület és az önkormányzat közös jogi képviselője sürgősségi kérelemmel fordul a Kúriához. Ha ezt a Kúria nem fogadja el, csak ősszel születhet döntés az ügyben.
    Az állam január végén levelet küldött az érintetteknek is, amelyben egyeztetést kezdeményez a természetbeni kártérítés lehetőségeiről, erre azonban eddig nem érkeztek válaszok - tette hozzá.
    Rétvári Bence úgy vélekedett, hogy a felpereseket képviselő alapítvány több helyen is hasonló perekkel próbál pénzt kicsikarni. A céljuk nem az, hogy minden esetben segítsenek a roma származásúaknak, hiszen - mint az államtitkár mondta - az alapításkor kimondták, hogy minél több pert szeretnének indítani, és azokat nemzetközi bírói fórumokra eljuttatni. Ennek célja Magyarország lejáratása - értékelt az államtitkár.
    Hozzátette: az alapítvány Soros-szervezetektől kapja a forrásai 80-90 százalékát.
    Rétvári Bence a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában arról beszélt, hogy az iskola jog és kötelezettség. Az államnak kötelessége az oktatást megkülönböztetés nélkül nyújtani, a diákoknak viszont tankötelezettségük van. A bíróság ennek ellenére nem tért ki arra, hogy egyes diákoknak száz óra hiányzása volt, a kártérítést nekik is megítélték - mondta az államtitkár.