Emma napja van. | 2024.04.19

Tornai Józsefet február 27-én búcsúztatják

2020-02-12 16:40:00

Gyászmise keretében vesznek búcsút Tornai József Kossuth-díjas költőtől, írótól, a nemzet művészétől, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagjától február 27-én 15 órától a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban - közölte az MMA szerdán az MTI-vel.

    A január 31-én, életének 93. évében elhunyt Tornai Józsefet az MMA, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Magyar Írószövetség saját halottjának tekinti. Temetése későbbi időpontban, szűk családi körben lesz.
    Az MMA korábbi méltatása szerint Tornai József a magyar kultúra "bartóki vonulatának" jeles képviselője volt, akinek életét, gondolkodását és művészetét minden korban az igazság, az emberi autonómia, a nemzeti és egyetemes kultúra iránti elkötelezettség vezérelte. Életművét az egyén, a nemzet és az emberiség sorskérdéseit a kozmikus egészben vizsgáló, igazságkereső ön- és világismerettel, mély filozófiai tartományok érintésével megfogalmazó költői és esszéírói alkotások jellemzik.
    Tornai Józsefet 2012-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével tüntették ki. 2013-ban kapta meg a Kossuth-díjat, 2014-ben elnyerte a legmagasabb Magyarországon adható művészeti elismerést, a Nemzet Művésze címet. 2015-ben az egyetemes és egyéni létértelmezés terén kifejtett humanista meggyőződésű költői és esszéírói munkásságáért, valamint a magyar és világirodalomi hagyományok egyesítésében kifejtett öt évtizedes pályafutása elismeréseként kapta meg a Magyar Művészeti Akadémia Nagydíját.