Auguszta napja van. | 2024.03.29

Az örmény önkormányzat mindent megtesz a magyar-örmény diplomácia kapcsolatok helyreállításáért

2020-02-10 17:45:00

Az Országos Örmény Önkormányzat mindent megtesz a magyar-örmény diplomácia kapcsolatok helyreállításáért - mondta a szervezet elnöke, Akopján Nikogosz az Országgyűlés nemzetiségi bizottságának hétfői ülésén.

    A testület előtt három, októberben újonnan megválasztott országos nemzetiségi önkormányzat vezetője mutatkozott be.
    Az örmény önkormányzat elnöke kiemelte: legfontosabb szándékuk, hogy visszaállítsák a két ország diplomáciai kapcsolatát.
    Akopján Nikogosz "jó hírként" számolt be arról, hogy az örmény diaszpóráért felelős miniszteri megbízott találkozóra hívta őket.
    Örményország 2012-ben szakította meg diplomáciai kapcsolatait Magyarországgal, miután Magyarország kiadott Azerbajdzsánnak egy Budapesten életfogytiglanra ítélt azeri férfit, aki baltával megölt egy örmény katonát.
    Felföldi Mária, az Országos Lengyel Önkormányzat elnöke arról beszélt, hogy nagyon fontos számukra a magyarországi történelmük dokumentálását ellátó, három telephellyel működő kulturális központjuk fejlesztése.
    Problémaként beszélt a nemzetiségi oktatásban a szakemberhiányról, amely szerinte a diplomák honosításával kapcsolatos problémákból is származik.
    Kozma György, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzata elnöke elmondta, köznevelési intézményeik fejlesztése az elmúlt öt évben nagyon fellendült, 1,4 milliárd forint értékben valósítottak meg beruházásokat. Intézményeikben 1200 gyerek tanul és 170 pedagógus tanít.
    Céljaik között beszélt arról, hogy szeretnék a fiataljaikat minél nagyobb számban bevonni a nemzetiségi közéletbe. Mint mondta, a hagyományok, a szokások "nem nagyon" öröklődnek a családokban, ezért a feladat oroszlánrésze az intézményeikre, főleg az iskolákra hárul.
    Sok kulturális versenyt szerveznek, de nem egyszerű ösztönözni a fiatalokat a részvételre - jegyezte meg Kozma György.