Gedeon napja van. | 2024.03.28

Horváth László: a gyöngyöspataiak többsége nem írta alá Setét Jenő roma polgárjogi aktivista petícióját

2020-02-08 11:15:00

A gyöngyöspataiak 99,7 százaléka nem írta alá Setét Jenő roma polgárjogi aktivista petícióját - közölte Horváth László miniszterelnöki megbízott, a térség fideszes országgyűlési képviselője szombaton a Facebook-oldalán.

    A képviselő emlékeztetett: a petíciót azért indították, hogy a támogatók szolidaritásukat fejezzék ki a gyöngyöspatai kártérítési perben a felperes, sérelmet szenvedett gyermekeket és családjaikat képviselő ügyvédekkel és az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvánnyal.
    Hozzátette, "az országos ellenzéki hírverést és a pert szervező alapítvány teljes mozgósítását (...) maga mögött tudó" online petícióhoz - majdnem egy hónap alatt - Gyöngyöspatáról mindössze heten csatlakoztak. Ez még a 62 felperes cigány tanuló családtagjainak számához képest is elenyésző arány - állapította meg Horváth László.
    A kormánypárti politikus ismertetése szerint az összes, - mint írta, szintén elenyésző számú - 1640 aláíró között viszont olyanokat találni, mint Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselője, Fekete-Győr András, a Momentum elnöke, Arató Gergely egykori MSZP-s oktatási államtitkár, Horváth Aladár, a Roma Parlament elnöke, Horn Gábor, a Gyurcsány-kormány egykori államtitkára, Magyar Bálint, az integrációt törvénybe foglaló egykori oktatási miniszter és Vágó István DK-s politikusa.
    "És bennük mi a közös? Sok más mellett az, hogy soha nem jártak Gyöngyöspatán" - hangsúlyozta a képviselő.