Emma napja van. | 2024.04.19

Iowában az elnökválasztási folyamat kezdeteként a pártok megtartották a jelölőgyűléseket

2020-02-04 08:00:00

Iowában az elnökválasztási folyamat kezdeteként a pártok - helyi idő szerint - hétfő este megtartották a jelölőgyűléseket, majd ezt követően megkezdődött a szavazatok összeszámlálásának hosszadalmas folyamata.

    Mind a republikánosok, mind a demokraták jelölőgyűléseket (caucust) tartottak. A republikánusoknál egyszerű volt a voksolás: a megjelentek szavazócédulát kaptak, ezen bejelölték az általuk támogatott személyt és - titkos szavazással - bedobták az urnába a cédulát.     A demokratáknál bonyolultabbak és egyben látványosabbak is voltak a caucusok. Külső szemlélő számára kaotikusnak látszó jelenetekkel zajlottak: egy-egy nagy helyiségben ugyanis több csoportra oszlottak a választók, mindegyik csoport a maga jelöltje mellett érvelt hangosan. Így például előfordult, hogy az egyik csoportból hangosan átkiabáltak a másikhoz: itt Joe Bidenre szavazunk, gyertek át ide, ebbe a csoportba! Így megtörtént az is, hogy egy óriási tanteremben az egyik sarok szinte teljesen kiürült, mert az ott gyülekező szavazók jó részét sikerült átcsalogatni a másik jelölt mellett érvelő másik csoporthoz.
    Csaknem valamennyi helyiségben így, hangosan vitatkozva, egymást átcsábítva, egymás melletti csoportokban jelölték meg annak a demokrata párti elnökjelölt-aspiránsnak a nevét, akinek nevében az adott választókörzet küldöttjelöltje versengett. A jelölőgyűléseken ugyanis az országos elnökjelölt-állító konvencióra küldendő jelöltek személyéről döntenek, és egy-egy küldöttjelölt egy-egy elnökjelölt-aspiránst képvisel.
    A jelölőgyűléseknek otthont adó helyiségek - iskolák, templomok közösségi házai, vagy éppenséggel magánlakások - este hétkor kezdték a jelölést, a résztvevőknek csaknem mindenütt másfél óra állt a rendelkezésükre, majd a jelölő viták végén mindenki nyilvánosan jelezte, hogy kire voksol. Ezt követően kezdődött meg a voksok összeszámlálása.     A demokrata jelölőgyűlések folyamatát bonyolítja, hogy a jelölés kétfordulós. A küldöttjelölteknek, illetve az elnökjelölt-aspiránsoknak legalább 15 százalékos támogatottságot kellett elérniük ahhoz, hogy biztos továbbjutók legyenek a második fordulóba.