Auguszta napja van. | 2024.03.29

Ismét magyar rendőrök indultak Észak-Macedóniába és Szerbiába

2020-02-03 16:59:00

Ismét magyar rendőrök indultak Észak-Macedóniába és Szerbiába, hogy segítséget nyújtsanak a határőrizeti feladatok ellátásában - közölte a rendőrség hétfőn a honlapján.

    Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közleményében kiemelték: a magyar rendőrség elkötelezett aziránt, hogy megakadályozza az illegális migránsok bejutását Magyarországra, illetve az Európai Unió területére. Ennek érdekében a Magyarország területén végzett feladatai mellett felajánlotta támogatását a nyugat-balkáni országok részére.
    A Szerbiába induló negyvenkettedik és az Észak-Macedóniába induló negyvenhatodik magyar rendőri kontingens tagjait Balázs László, az ORFK határrendészeti főosztályának vezetője búcsúztatta hétfőn Budapesten, a Készenléti Rendőrség központi objektumában.
    A magyar rendőrök fő feladatként járőrszolgálatot látnak el a két országban a jogellenes határátlépések megelőzése és felderítése érdekében, illetve közreműködnek az embercsempészek és az illegális migránsok előállításában. A rendőrök nemcsak a határ közvetlen közelében teljesítenek szolgálatot, hanem a "mélységi területek" útjain is. A kontingensek terepjárókkal, éjjellátó készülékekkel és hőkamerákkal támogatják az érintett határszakasz védelmét.
    Az észak-macedón kontingensben szolgálatot teljesítő harminc, valamint a szerb kontingensben szolgálatot teljesítő húsz magyar rendőr saját szolgálati felszereléssel látja el feladatait, intézkedési jogosultságukat a fogadó ország rendvédelmi szervének irányítása, felügyelete mellett gyakorolják.