Auguszta napja van. | 2024.03.29

Állatkínzás miatt állítanak bíróság elé egy férfit

2020-02-03 16:45:00

Állatkínzás miatt kell bíróság elé állnia egy nagykanizsai telephely gondnokának, aki egy ajándékba kapott német juhász kutyát olyan mostoha körülmények között tartott, hogy az eb elpusztult.

    Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség szóvivője hétfőn az MTI-vel közölte: a német juhászt 2017 tavaszáig családi kedvencként tartották Zalaszentmihályon, de a tulajdonos költözése miatt a kutyát elajándékozták. A kutya egy nagykanizsai telephelyű céghez került, ahol egy szívességi alapon gondnoki teendőket ellátó nyugdíjas férfi lett a gondozója.
    Kezdetben úgy tűnt, hogy a kutya elfogadta új tartási helyét, a későbbiekben azonban agresszívvá vált, ezért egy mindössze 12 négyzetméteres kennelbe zárták. Az állatnak egy elhasznált fatákolmány volt a fekhelye, ételt és vizet a rácson keresztül kapott, a gondozója a kutya ürülékét néha vízzel takarította el vagy egy farúddal a ketrec hátuljába tolta.
    A gondnok az állat veszettség elleni kötelező oltásáról sem gondoskodott. A helyi állatvédő egyesület munkatársai 2018 januárjában értesültek az elhanyagolt körülmények között tartott, csontig soványodott kutyáról, az állatot gyepmesteri segítséggel szállították az ebrendészeti telepre.
    Az állatorvosi vizsgálatok több betegséget és szervi elváltozást is feltártak, ami miatt a kutya két héttel később elpusztult. Az állatnak különös szenvedést okozó bánásmód következményeként a Nagykanizsai Járási Ügyészség állatkínzás miatt emelt vádat a gondozója ellen.