Emma napja van. | 2024.04.19

Időjárás-jelentés

2020-02-03 16:15:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:


    Időjárási helyzet Európában:
    ----------------------------
    Az Ibériai-félsziget felett magasnyomás alakítja az időjárást, itt kevés a felhő és szinte nyárias az idő. Ennek az anticiklonnak a peremén erős nyugatias áramlással ciklonok és frontjaik érkeznek a kontinens közepe felé, és okoznak erősen felhős, borult eget, többfelé csapadékot: alapvetően esőt, záport, a hegyekben havazást. Dániától kissé keletre szintén ciklon örvénylik, amely a Kelet-európai-síkság mentén eredményez többfelé havazást, kissé délebbre havas esőt, esőt. A Kárpát-medence időjárását kedd estig a már említett nyugatias áramlással érkező ciklon alakítja, amely többfelé okoz csapadékot, illetve viharos északnyugati szelet.

    Várható időjárás az ország területén kedd estig:
    ------------------------------------------------
    Éjszaka a kevésbé felhős részeken is megvastagszik a felhőzet és nyugat, északnyugat felől egyre többfelé elered az eső. Kedden erősen felhős vagy borult marad az ég, de a nap második felére nyugaton kissé elvékonyodik a felhőtakaró. Sokfelé kell csapadékra számítanunk, amely döntően eső formájában hull, de délután havas eső, a hegyekben havazás is lehet, sőt zivatarok is kialakulhatnak. A délutáni órákra a csapadék súlypontja kelet felé tolódik, ezeken a tájakon jelentős mennyiségű eső is eshet. Az erős nyugati, délnyugati szél éjszaka kissé mérséklődik, de kedden kezdetben újra megerősödik a Dunántúlon, majd a délelőtt folyamán hamar északnyugatira fordul és még tovább erősödik. Nagy területen lesz viharos erejű az északnyugati szél, kiemelten a Dunántúlon, a hegyvidéki részeken, majd estétől már a Bodrogközben is előfordulhatnak 90 km/h-t meghaladó széllökések.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 3 és 8 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 4 és 13 fok között valószínű. A hidegebb az északkeleti határ mentén, míg a melegebb délnyugaton lesz.