Csongor napja van. | 2024.04.16

Bob Marley-emlékkoncert az A38-on az LB27-tel és barátaival

2020-02-23 13:45:00

A reggae zene történetének legnagyobb alakja, Bob Marley tiszteletére adnak koncertet február 14-én az újbudai A38 hajón. Az előadó a napokban lenne 75 éves; a fellépők között lesz a Ladánybene 27 (LB27), Gyárfás István dzsesszgitáros és mások.

    "1996-ban készítettünk albumot Bob Marley Emlékére címmel, azóta minden februárban koncertet adunk a mester születésnapja környékén. Marley nagyon fiatalon, 36 évesen hunyt el 1981-ben, az LB27 története a nyolcvanas évek közepén az ő hatására indult, a rádióban hallottam Babylon By Bus című koncertlemezét, ami mindent megváltoztatott" - mondta Bodnár Tibor, az LB27 vezetője, gitárosa az M1 aktuális csatorna hétfő délelőtti műsorában.
    Bob Marley február 6-án lenne 75 éves. A hatvanas évek elejétől Jamaicában, majd a hetvenes évek elejére világszerte ismertté vált, legnépszerűbb lemezei ekkor készültek. Legnagyobb slágerei közé tartozott a Get Up, Stand Up; az I Shot the Sheriff, a No Woman, No Cry; a One Love, a Could You Be Loved, a Buffalo Soldier.
    "Mindig szoktunk vendégeket hívni a Marley-koncertjeinkre, idén velünk lesz Gyárfás István Gyafi dzsesszgitáros, KRSA, a PASO énekese, CéAnne, Pataki Lilla és Tulkán Szilvia vokalista, György Ákos "Doki" énekes, Szlovákiából érkezik Superior, és zenélni fog a Knotty Headz egykori perkása, Hascu Bratosin is. A koncerten elhangzanak Marley ismert és kevésbé ismert dalai a korai, jamaicai évektől a Tuff Gongos világhódító időszak végéig" - mondta Bodnár Tibor.
    A koncert után a Roots klubban folytatódik az ünneplés, ahol vinyllemezekről fognak szólni Bob Marley muzsikái és a hozzá kapcsolódó zenék.
    Az LB27 indulásakor, a nyolcvanas évek közepén egyedül játszott reggae-t Magyarországon. A debütáló lemez 1991-ben - rajta a Rastafari - már meghozta az ismertséget. Ez volt az első magyar reggaealbum, két évvel később jött a második korong, arról a Szedegetem lett nagy sláger. A csapat a kezdetektől szervez nyaranta reggaetábort; utóbbi 1999 óta fesztivállá nőtte ki magát. A zenekar tagjai kétszer is jártak Jamaicában, a műfaj őshazájában, és többször találkoztak a néhai Bob Marley zenekarával, a Wailersszel.