Gedeon napja van. | 2024.03.28

Speciális koraszülöttmentő eszközt kapott a Peter Cerny Alapítvány

2020-02-03 13:30:00

A koraszülöttmentésben alkalmazott különleges eszközt vehetett át hétfőn a Peter Cerny Alapítvány, a beszerzéshez szükséges összeget a Shell a vásárlókkal összefogva gyűjtötte össze és a közmédia decemberi Jónak lenni jó kampány keretében ajánlotta fel a szervezetnek.

    A készüléket Bujdosó Andrea, a Shell Hungary Zrt. Magyarországért és Szlovéniáért felelős értékesítési igazgatója hivatalosan hétfőn adta át Schmidt Évának, az alapítvány felügyelőbizottsági elnökének Budapesten.
    A Shell összegzése szerint a legutóbbi kampányában minden liter üzemanyag tankolása után 1 forintot fordított az új eszköz megvásárlására. Az új Tecotherm Neo készülék a súlyos oxigénhiányban született újszülöttek teljes testének hűtését teszi lehetővé, útközben is. A testhőmérséklet bizonyos határig történő kontrollált csökkentésével ugyanis az oxigénhiányos károsodások kialakulásának veszélye kisebb, így az agyban bekövetkező károsodások is elkerülhetők. A készülék melegítő üzemmódban pedig azokon a kis súlyú koraszülött babákon segít, akik még nem tudják tartani a testhőmérsékletüket. Az oxigénhiányos állapotban született babák mentése tehát még biztonságosabbá válik.
    A Peter Cerny Alapítványi Mentőszolgálatnál évente 35-40 baba esetében tudjuk majd használni az új eszközt, akiknél így már a helyszínen biztosítani tudjuk azt a korszerű eljárást, ami a túlélésben, illetve a későbbi életminőség javításában is segít. Eddig csak egy autónk volt felszerelve ilyen készülékkel, ezért a párhuzamos riasztások esetén nem minden babánál tudtuk megkezdeni az aktív hűtést. Az adománnyal most már biztosítható a második baba esélyegyenlősége - mondta el Somogyvári Zsolt, az alapítvány szakmai vezetője.