Auguszta napja van. | 2024.03.29

IM: milliárdokat kaptak közpénzből az elítéltek

2020-02-01 12:36:00

Milliárdokat kaptak közpénzből az elítéltek; a kártalanításra kifizetett összeg több mint fele ügyvédi számlákra érkezett - közölte az Igazságügyi Minisztérium (IM) szombaton az MTI-vel.

    Mint írták: az IM feladata a börtönzsúfoltság miatt megítélt kártalanítások kifizetése, így évekre visszamenőleg rendelkezik adatokkal arról, hogy mennyi közpénzhez jutottak így az elítéltek.
    A kártalanítási eljáráshoz kapcsolódóan 2017-2019 között összesen 8,6 milliárd forintot fizetett ki a tárca. Az összes kifizetés 61 százaléka ügyvédi számlákra érkezett - közölték.
    Kitértek arra is, hogy az Origón megjelent listán szereplő adatok megfelelnek a valóságnak - az adott ügyekben eljáró ügyvédek és ügyvédi irodák egyes adatai a bírósági végzésekből is elérhetőek, a kifizetett összegek pedig közpénzek.
    Arról az IM nem rendelkezik információval, hogy az elítélteknek kifizetett összegekből mekkora volt az ügyvédi munkadíj - közölték.
    Az Origo csütörtökön írta meg: megszerezték a pontos adatokat arról, hogy mennyi pénzt nyertek el a magyar államtól azok az ügyvédek, akik jogerősen elítélt bűnözők "nevetséges indokaira hivatkozva" milliárdokat kapnak kártérítésként.