Auguszta napja van. | 2024.03.29

ITM-államtitkár: 83 hónapja folyamatosan emelkednek a bérek

2020-01-31 13:01:00

Nyolcvanhárom hónapja folyamatosan emelkednek a bérek, köszönhetően a kormány adópolitikájának, amely a cégeknek lehetővé teszi, hogy többet költsenek béremelésre - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára pénteken az M1 aktuális csatornán.

    Bodó Sándor a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteki jelentését kommentálva hozzátette: a tavaly novemberi béremelkedési adat a növekedési skálában is kiemelkedő, 13,9 százalékos bővülést mutat az előző év azonos időszakához képest.
    A novemberi 403 500 forintos bruttó átlagkereset hátterében jól láthatóan az áll, hogy a cégek eredményes gazdálkodása révén novemberben prémiumokat, jutalmak adhattak alkalmazottjaiknak.
    Elmondta: a keresetek emelkedése leginkább a pénzügyi szektorban, a bankszférában, az ügyviteli tevékenységgel foglalkozóknál figyelhető meg, a legkisebb növekedés pedig a szállodaiparban, kereskedelemben van. Feljövőben vannak a műszaki ágazatok, de az ismert munkaerőhiány miatt az építőiparban is jelentős béremelések történtek - fűzte hozzá.
     Bodó Sándor kitért arra is, hogy a tartós fizetésemelkedésre többek között az is lehetőséget adott, hogy júniusban a szociális hozzájárulási adó újabb 2 százalékponttal csökken.