Emma napja van. | 2024.04.19

Oroszország lezárta távol-keleti határait a koronavírus miatt

2020-01-30 14:03:59

Elrendelte Oroszország távol-keleti határainak lezárását a koronavírus terjedésének megakadályozása jegyében csütörtökön Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök.

    A kormányfő utasította Tatyjana Golikovát, a védekezésért felelős stábot irányító miniszterelnök-helyettest, hogy naponta tájékoztassa a lakosságot a járványhelyzetről és a foganatosított megelőző intézkedésekről.
    Oroszország korábban csak a Kínával közös határát zárta le az autós és gyalogosforgalom elől, március 1-jéig. Péntektől a Moszkva és Peking közötti vasúti forgalmat is korlátozza.
    Az orosz egészségügyi minisztérium csütörtökön közzétette a koronavírussal fertőzött személyek kezelésére ajánlott készítményeket, amelyek között van a HIV, a C típusú májgyulladás és a sclerosis multiplex ellen használt gyógyszerek. Ezek között szerepel a Rabavirin, a rekombináns interferon beta-1b és a Lopinavir/Ritonavir.
    Korábban Gennagyij Onyiscsenko járványügyi orvos azt mondta, hogy mintegy 30 meglévő gyógyászati készítmény használható a koronavírus-fertőzöttek gyógyítására, köztük tucatnyi olyan, amelyekkel HIV-fertőzötteket kezelnek. Ő az Indinavirt és a Szakvinavirt említette meg alkalmazható gyógyszerként.
    Az orosz egészségügyi minisztérium és a fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) ajánlatai szerint megelőző gyógyszeres kezelést kell biztosítani 48 órán belül mindenki számára, aki koronavírustól megbetegedett emberrel lépett érintkezésbe.
    Oroszországban, ahol korábban az összes határátkelőhelyen megerősítették a járványügyi ellenőrzést, és eddig 184, az akut légügyi fertőzés tüneteit mutató embert vizsgáltak ki, eddig még nem találtak senkit, aki az új koronavírustól fertőződött volna meg.
    Oroszország első, a moszkvai Puskin téren működő McDonald's étterme csütörtökön visszavonta a péntekre meghirdetett akcióját, amelynek keretében a 30 évvel ezelőtti árakon, 3 rubelért adták volna a hamburgert. A rubel jelenleg mintegy 4,90 forintot ér.
    Az orosz oktatásügyi minisztérium pénteken március 2-ig meghosszabbította az Oroszországban tanuló kínai diákok számára a téli tanítási szünetet.