Gedeon napja van. | 2024.03.28

Megerősítették a határ fizikai védelmét Röszkén

2020-01-29 12:58:00

Megerősítették a határ fizikai védelmét a röszkei közúti határátkelőhelynél, ahol kedd hajnalban migránsok nagyobb csoportja illegálisan próbált magyar területre bejutni - tapasztalta szerda délelőtt a helyszínen az MTI tudósítója.

    A határátkelőhely korábban a gyalogosforgalom által használt kapuját drótkerítéssel és négy sor pengésdróttal zárták le. Szintén pengésdrót került a határon átvezető utat este 7 és reggel 7 óra között a gépkocsik elől elzáró kétszárnyú kapura, valamint a gyalogutat szegélyező drótkerítésre is.
    Az átkelő közvetlen szomszédságában, ahol korábban - egy határt keresztező távközlési kábel miatt - csak drótakadály állt, két sorban több méter magas kerítést építettek, köztük szervizúttal.
    Kedd hajnalban fél hat körül migránsok egy nagyobb csoportja a röszkei közúti határátkelőhely két oldalán, csaknem egy időben próbált meg az ország területére bejutni. Az akkor még zárva lévő határátkelőhelyen szolgálatot teljesítő egyik fegyveres biztonsági őr ezt észlelve három figyelmeztető lövést adott le. A helyszínre irányított járőrök körülbelül hatvan határsértő bejövetelét akadályozták meg.
    A rendőrök öt határsértőt fogtak el a térségben, ellenük büntetőeljárás indult.
    A röszkei közúti határátkelőhely szerda 7 órától zavartalanul működik.