Auguszta napja van. | 2024.03.29

Szociális bérlakásokat alakítottak ki a szegregátumokban élők számára a szabolcsi Kislétán

2020-01-28 15:49:53

Öt szociális bérlakást és szolgáltató épületeket alakított ki a település szegregált területén élő családok számára Kisléta önkormányzata. A több mint 196 millió forint értékű beruházás átadását kedden tartották a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei községben.

    Az ünnepélyes átadáson Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára hangsúlyozta, a mostani fejlesztések alapját a romákat célzó komplex telepprogramok jelentették; 2012 és 2016 között 55 település 66 szegregátumában több mint 8 milliárd forint uniós forrásból és hazai támogatásból valósultak meg a mélyszegénységben élő családokat segítő beruházások.
    Ebben az időszakban nyolc településen lakhatási beruházás is elindult, ennek segítségével 112 lakás épült vagy újult meg, így csaknem ötszáz embernek javultak a lakhatási körülményei - emlékeztetett az államtitkár. Hozzátette, a 2014 és 2020 közötti uniós programozási időszakban mintegy kétszáz szegregátumban folytatódott a program, amivel több mint 30 ezer embert értek el.
    Vitályos Eszter kifejtette, az akkori projektekben különböző foglalkoztatási, közösségi, oktatási, egészségügyi, közösségi lakhatási elemek és a szolgáltatásokhoz történő hozzáférés javítása szerepelt, a kormány pedig a képzés, a közösségépítés és a munkába állás támogatása mellett kiemelt figyelmet fordított a családok tudatos és felelős életvitelének segítésre, az egészségtudatosság fejlesztésére, illetve a különböző szűrőprogramokra is.
    A kislétai fejlesztés keretében öt új szociális bérlakást építtetett a tulajdonos önkormányzat, ezekbe nyilvános pályáztatás után - a képviselő-testület döntése alapján - öt, a falu szegregátumában élő család költözhet be meghatározott időszakra.
    Pénzes Sándor Károly (független) polgármester elmondta, a csaknem nyolcvan négyzetméteres, háromszobás bérlakások teljesen bútorozottak és kártyás villamos fogyasztásmérőkkel szerelték fel őket. A Csillag szolgáltatóházban irodát, közösségi tereket és vizesblokkokat alakítottak ki, a közvetlenül a szegregátumban felépült Csillag szolgáltató pontban a szolgáltatásokhoz történő hozzáférés biztosítása, illetve javítása a cél. Mindkét épületben egyéni és csoportos fejlesztések megvalósításához alkalmas helyiségeket, mosási-, tisztálkodási lehetőséget, illetve szociális szakembert biztosítanak a település minden lakosa számára.
    Sztojka Attila, a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság főigazgatója arról beszélt, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye húsz településén eddig több milliárd forintot fordítottak a komplex telepprogramokra.
    Simon Miklós, a Fidesz térségi országgyűlési képviselője köszöntőjében hangsúlyozta, 2010 óta 80-100 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg a nyírbátori választókerület településein.
    Az épületek létrehozásához több mint 196 millió forint értékű, vissza nem térítendő támogatást nyert el Kisléta önkormányzata az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program pályázati kiírásán.