Csongor napja van. | 2024.04.16

Idén 43 díjazottnak adták át a KÓTA díjait

2020-01-27 12:44:00

Idén 11 kategóriában 43 díjazottnak ítélték oda a 2020-ban 50. évfordulóját ünneplő Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége - KÓTA díjait.

    A díjakat Mindszenty Zsuzsánna KÓTA elnök, Birinyi József, a KÓTA társelnöke, Gerenday Ágnes, a KÓTA Művészeti Bizottságának elnöke, Hartyányi Judit, a KÓTA elnökségi tagja, Saltzer Géza, a KÓTA Nemzetiségi Szakbizottságának elnöke és Somogyváry Ákos, a KÓTA Tanácsadó Testületének elnöke adta át a magyar kultúra napja alkalmából, január 26-án Budapesten.
    Idén először nagydíjat is odaítéltek, amelyet az életmű kategóriában Párkai István Kossuth-díjas karnagy, zongoraművész, tanszékvezető egyetemi tanár, a KÓTA tiszteletbeli elnöke vehetett át - közölte a szervezet hétfőn az MTI-vel.
    Kórus kategóriában a komáromi Concordia Vegyeskar, a Gregor József Általános Iskola Jubilate Nagykórusa, a Marczibányi téri Kodály Iskola Leánykara és a Vasas Művészegyüttes Vass Lajos Kórusa, karnagyok kategóriában Arany János, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem és a Református Gimnáziumban tanára, a Tiszántúli Református Egyházkerület zeneigazgatója, a Debreceni Kollégiumi Kántus társkarnagya és a budapesti Psalterium Hungaricum kórus alapítója és jelenlegi vezetője; Cseri Zsófia, az Erkel Ferenc Vegyeskar karnagya, Erdélyi Ágnes, a Veszprém Város Vegyeskara karnagya, valamint Hoffmann-né Kemenes Vera, a komáromi Vox Femina Nőikar vezetője kapta.
    Zeneszerző és zeneíró kategóriában Juhász Előd zenetörténész, Kovács Mária karnagy, zeneíró; Tillai Aurél Kossuth-díjas karnagy, zeneszerző; Zelinka Tamás zenetanár, zenei író; tanár kategóriában Auth Ágnes énektanár, karnagy; Boros Erzsébet népzenetanár, Csider István népzenetanár, Husi Gyula népzenetanár, Makkai Gézáné énektanár, karnagy; Makráné Kónya Melinda énektanár, karnagy és Sárközyné Pomázi Ágnes énektanár, karnagy érdemelte ki a kitüntetést.
    Az életmű kategória kitüntetettje Párkai István, Gerzanics Magdolna énektanár, néprajzkutató, valamint Várnai Ferenc énektanár, zeneszerző, népdalgyűjtő. Mecénás kategóriában Erdei Attila népzenetanár, népzenei rendezvényszervező; Szabó László zenetanár, népművelő, igazgató; a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium és a Magyar Nemzeti Galéria kapott elismerést. A posztumusz kategória díjazottja Anker Antal énektanár, karnagy, vezető szakfelügyelő; G. Horváth József zenetanár, karnagy; Szlama László népzenész és Timár Imre énektanár, karnagy.
    Népzenei kategóriában díjazták Méry Margit néprajzkutatót, Pavella Krisztina népzenészt, népzenetanárt, együttesvezetőt; népzenei együttes kategóriában a Bárándi Citerás Egyesület, a Bodzavirág Népdalkör Alsópáhok, nemzetiségi kategóriában a Furmicska Néptánc Egyesület és a Rábafüzesi Német Asszonykórus kapott elismerést.
    Kórusénekes, kórustitkár kategóriában Baricz Zsoltné énektanár, Dinnyés István kórustag, Kővári István kórustag, Kulcsárné Csejtei Marianna énektanár, népzenei rendezvényszervező; Lemle Zoltán lelkész, kóruselnök; Süli Zoltán kórustitkár és Walthier Tamás kórustag vehetett át díjat.
    A kitüntetést 2004-es megalapítása óta a szövetség Művészeti Bizottsága javaslatai alapján ítéli oda a szervezet. A KÓTA-díjakat számos különböző kategóriában osztják a kiemelkedő eredménnyel végzett művészi munka és a közösségért végzett áldozatos tevékenység elismerésére.