Gedeon napja van. | 2024.03.28

Diák Oscar-díjra jelölt filmeket tett elérhetővé a Színház- és Filmművészeti Egyetem

2020-01-21 14:26:00

Szerdán kezdődik a Diák Oscar-hét, a magyar kultúra napján a Színház- és Filmművészeti Egyetem Vimeo-csatornáján egy hétig nyilvánossá teszik a korábbi jelölt és nyertes filmeket - közölte a Színház- és Filmművészeti Egyetem kedden az MTI-vel.

    Az Amerikai Filmakadémia megmérettetésén a filmes főiskolák és egyetemek diákjainak filmjeit arany-, ezüst- és bronzfokozatú Diák Oscarral-díjjal jutalmazzák. Magyar filmek közül elsőként Böszörményi Zsuzsa Egyszer volt, hol nem volt című diplomamunkája nyerte el az elismerést 1991-ben.
    2016-ban Kiss Hajni Szép alak című drámáját jelölték a díjra. A 6. Friss Hús rövidfilmes fesztiválon a filmet a zsűri mellett a közönség is a legjobbnak ítélte. Az alkotást több mint 60 fesztiválra hívták meg, amelyeken több díjat is nyert. Kiss Hajni filmje 1740 jelölt közül került be a legjobb hét jelölt közé.
    2017-ben Freund Ádám Földiek című sci-fije eljutott a döntőig, az alkotás a 2017-es Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválon fődíjat nyert, Gyuricza Mátyás operatőr pedig megkapta az Aranyszem Operatőr Fesztivál díját.
    2018-ban Kovács István Ostrom című filmje kapta a Diák Oscar-díj bronz fokozatát, ezáltal a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak sikerült három egymást követő évben a jelöltek közé kerülni a narratív filmek kategóriájában. A Szarajevó 1994-es ostromát bemutató produkció számos hazai és nemzetközi fesztiválra kapott meghívást, és elnyerte többek között a CILECT-díjat, a Magyar Filmkritikusok díját, a Magyar Filmdíjat, a luxemburgi CinEast fesztivál közönségdíját, a BuSho fődíját, valamint a Cannes-i Reklámfesztiválon Kovács István rendező vehette át a Young Director Award-ot.
    A filmek megtekintésére január 29-ig van lehetőség. Bővebb információk a www.szfe.hu weboldalon.