Auguszta napja van. | 2024.03.29

Bizalmatlansági indítványt terjesztenek be az ellenzéki szociáldemokraták a bukaresti jobbközép kormány ellen

2020-01-20 13:59:00

Bizalmatlansági indítványt terjeszt a román parlament elé Ludovic Orban jobbközép kormánya ellen az ellenzékben lévő Szociáldemokrata Párt (PSD), hogy megakadályozza a kétfordulós polgármester-választás bevezetését, és véget vessen a kabinet "visszaéléseinek" - döntötte el hétfőn a PSD ideiglenes pártvezetése.

    Paul Stanescu ideiglenes főtitkár szerint a három hónapja ellenzékbe került PSD-nek nem kellene a közeljövőben visszatérnie a kormányba, de a kormánybuktatással meg akarja akadályozni azt a "demokrácia elleni merényletet", amit a választási törvény módosítása jelentene néhány hónappal az önkormányzati választások előtt.
    A parlamenti mandátumok több mint 40 százalékával rendelkező PSD az RMDSZ által már beígért támogatásra számít, továbbá független képviselőkkel és a Victor Ponta vezette Pro Romania párttal is egyeztet, hogy összehozza a kormány megbuktatásához szükséges többséget. Ha nem sikerül a kormánybuktatás, akkor a PSD alkotmányossági óvással próbálja megakadályozni a kétfordulós polgármester-választás bevezetését.
    Stanescu szerint a Nemzeti Liberális Párt (PNL) kormánya kizárólag önös politikai számításait követi, amikor a nyugdíjak, a családi pótlék vagy a pedagógusbérek emelése helyett a parlamenti választások előrehozását és a kétfordulós polgármester-választás bevezetését erőlteti.
    A PSD már összegyűjtötte a bizalmatlansági indítvány beterjesztéséhez szükséges aláírásokat. Lia Olguta Vasilescu szociáldemokrata képviselő szerint az indítványt az RMDSZ törvényhozói is aláírták.
    Közben Klaus Iohannis államfő hétfőn levélben kezdeményezte a parlament rendkívüli ülésszakának összehívását, hogy a kormány úgynevezett felelősségvállalást jelenthessen be a választási törvény módosítása érdekében. Az ilyen módon előterjesztett tervezeteket a parlament nem vitatja meg: hatályba lépésüket csak úgy akadályozhatja meg, ha megbuktatja a kormányt.
    A jelenlegi erőviszonyok mellett néhány vokson múlhat, hogy a jobbközép kormány talpon marad-e egy bizalmi voksolás nyomán. Bár a miniszterelnök és az államfő már megegyezett abban, hogy megpróbálják kiprovokálni az év végén esedékes parlamenti választások előrehozását, Iohannis hétfőn kétségét fejezte ki, hogy a parlament megvonná a bizalmat a kormánytól.
    Ha mégis megbukna a kormány, Iohannis kizártnak nevezte, hogy a PSD bevonásával nemzeti egységkormányt hoznának létre.
    "Két lehetőség van: vagy a PNL fog kormányozni, vagy előrehozott parlamenti választások lesznek. Más nem jön szóba" - szögezte le a román államfő.