Márk napja van. | 2024.04.25

Időjárás-jelentés

2020-01-17 20:12:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:


    Időjárási helyzet Európában
    ---------------------------
        
    Közép-, Dél- és Kelet-Európa fölött anticiklon helyezkedik el, területén derült, napos, és borult, ködös tájak egyaránt előfordulnak. Számottevő csapadék sehol sem fordul elő, de jelentéktelen hószállingózás, szitálás, ónos szitálás a borult területeken előfordul. Ugyanakkor Nyugat- és Észak-Európa időjárását ciklonok alakítják. Hatásukra arrafelé gyakran erősen felhős az ég, és a frontok mentén Nyugat-Európában többfelé esik az eső, északabbra havazik. A Földközi-tenger keleti medencéje fölött sekély ciklon örvénylik, emiatt a Balkán-félsziget keleti részén is több a felhő, és néhol kisebb eső is kialakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet kontinensünk északi, északkeleti részén többnyire 0 és -7, a keleti és a borult középső tájakon -1 és +6 fok között változik. Enyhébb az idő szárazföldünk nyugati és déli részén, ahol a kora délutáni órákra 10, 19 fok közé melegszik fel a levegő. Szombat estig a Kárpát-medence időjárását eleinte anticiklon, majd a nyugat felől közeledő hidegfront határozza meg.


    Várható időjárás az ország területén péntek estig
    -------------------------------------------------

    Többnyire borult, párás, több helyen ködös idő várható, szombaton is csak helyenként - elsősorban keleten - süthet ki hosszabb-rövidebb időre a nap. Hószállingózás, ónos szitálás, szitálás, szombat délutántól a Nyugat-Dunántúlon havazás, havas eső is előfordulhat. Jobbára mérsékelt marad a légmozgás, de éjszaka az Észak-Dunántúlon, szombaton a középső tájakon néhol megélénkül a délkeleti szél.

    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és -7 fok között valószínű.
    A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton általában -2 és +2 fok között alakul, de ahol kisüt a nap, ott ennél pár fokkal enyhébb lehet az idő.