Auguszta napja van. | 2024.03.29

Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése Sajószentpéteren

2020-01-16 14:10:00

Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítésére került sor Sajószentpéteren, melyeket 2020. január 16-án ünnepélyes keretek között adott át Demeter Zoltán a térség országgyűlési képviselője és Dr. Faragó Péter a város polgármestere.

Sajószentpéter Városi Önkormányzat pályázatot nyújtott be önkormányzati tulajdonban álló középületek energiahatékonysági fejlesztésére, melynek keretében megújult a Városi Sportközpont, a Lévay József Városi Könyvtár és a Dusnoki Közösségi Ház.

A nyertes pályázat eredményeként Sajószentpéter Városi Önkormányzat
205.000.000 Ft, 100%-os intenzitású, vissza nem térítendő támogatásban részesült. A projekt megvalósításával a felhívásban meghatározott önkormányzati intézmények hatékonyabb energiahasználatának, racionálisabb energiagazdálkodásának elősegítése a cél.

Mindezt a megújuló energiaforrások fokozottabb használatával, és az energiafelhasználás csökkentésével sikerült megvalósítani. A projekt eredményeként mindhárom épület homlokzati falszerkezete és zárófödéme is hőszigetelést kapott, kicserélésre kerültek a homlokzati nyílászárók korszerű, hőszigetelt szerkezetek kerültek beépítésre. Valamennyi intézményben teljesen megújult a fűtési rendszer: új kazánok, fűtőtestek és vezetékhálózat vette át a régi épületgépészeti egységek helyét. Az áramellátás költségeinek csökkentése érdekében napelemek telepítésére került sor, a sportközpont esetében pedig a használati melegvíz előállítását napkollektorok segítik. Szintén az áramellátási költségek csökkentését szolgálják az épületekben kiépített, korszerű világítási rendszerek.

A fejlesztés eredményeként az épületek fenntartási költségei mellett az üvegházhatású gázok kibocsátásnak mértéke is jelentősen, évente 136,7 tonnával csökken.


A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.