Auguszta napja van. | 2024.03.29

Szakértő: csökkent a francia tüntetések támogatottsága

2020-01-16 10:01:42

Csökkent a francia nyugdíjreform elleni tiltakozások támogatottsága, de az okokkal még mindig nagyon sokan egyetértenek - mondta Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértő csütörtök reggel az M1 aktuális csatornán.

    A műsorban arról beszéltek, csütörtökön újabb országos tiltakozónappal folytatódik Franciaországban a tömegközlekedési dolgozók sztrájkja. A vasutasok és a párizsi tömegközlekedési dolgozók a kormány nyugdíjreformja ellen tiltakoznak.
    Soós Eszter Petronella elmondta, a szakszervezeti nyilatkozatokból és a párizsi közösségi közlekedési helyzetből arra lehet következtetni, hogy mostanra kicsit "leült" a tiltakozás, ezért arra számít, hogy kevesebben lesznek a csütörtöki megmozduláson.
    Hozzátette, a szakszervezetek tisztában vannak azzal, hogy ha hagyják kifulladni a tiltakozást, akkor nagyon nehéz lesz újra elindítani azt; ugyanakkor a kormány is tisztában van ezzel, s jól láthatóan a "kifárasztásra" játszik.
    "Ilyen szempontból valóban kulcskérdés, hogy ma mennyien lesznek, és, hogy lehet-e újabb lendületet adni a sztrájkmozgalomnak" - fogalmazott.