Auguszta napja van. | 2024.03.29

Országos főállatorvos: megkezdődött a Hajdú-Bihar megyei fertőzött kacsatelep felszámolása

2020-01-15 10:30:00

Megkezdődött a Hajdú-Bihar megyei Létavértesen a kacsatelep felszámolása, mivel madárinfluenza vírussal fertőzött baromfiállományt találtak itt kedden - mondta Bognár Lajos országos főállatorvos szerdán az M1 aktuális csatorna és a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című közös műsorblokkjában.

    A madárinfluenza vírus hétfőn ütötte fel a fejét a Komárom-Esztergom megyei Ácson, egy nagy létszámú pulykát tartó gazdaságban - emlékeztetett, megjegyezve, hogy a hatóságok felszámolták a telep szárnyas állományát.
    Elmondta: mindkét helyen az emberre nem veszélyes, H5N8 vírustörzset állapították meg, amelyhez nagyon hasonló vírustörzs jelent meg 2016-2017-ben is Magyarországon, illetve az elmúlt napokban Szlovákiában, Lengyelországban, decemberben pedig Nagy-Britanniában.
    Jelenleg a hatóságok legfontosabb feladata, hogy a járványkitörések helyén minél hamarabb felszámolják az állományokat, hiszen a fertőzött állatok folyamatosan vírust termelnek - hangsúlyozta.         
    Tudatta: az állattartók teendője, hogy betartsák az alapvető járványvédelmi, állategészségügyi szabályokat. A vízibaromfik legeltetését sem szabad már folytatni és a takarmány, alomanyag tárolására is különös gondot kell fordítani - magyarázta Bognár Lajos.