Gedeon napja van. | 2024.03.28

ITM: február közepéig lehet jelentkezni a felsőoktatási felvételire

2020-01-15 09:15:00

A felsőoktatási felvételire való jelentkezési lapot február 15-ig lehet benyújtani - mondta Horváth Zita, a Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára szerda reggel az M1 aktuális csatornán.

    A helyettes államtitkár elmondta, a felvételi tájékoztató anyagok már csak az interneten érhetők el; a www.felvi.hu honlapon folyamatosan frissülő információkat találhatnak az érdeklődők.
    Felidézte, a felvételihez egyelőre nincs szükség nyelvvizsgára, viszont plusz pont jár érte: a középfokúért 28 pont, felsőfokúért pedig 40 pont. A nyelvvizsgákért maximum plusz 40 pontot kaphatnak a diákok - fűzte hozzá.
    Hangsúlyozta, idén változás az is, hogy valamennyi alapszakra kötelező az emelt szintű érettségi, de így is jár érte a plusz 50 pont.
    Felhívta a figyelmet arra is, a ponthatárokat minden esetben a jelentkezők által hozott pontok és az intézményi kapacitások határozzák meg.
    Ma 41 olyan szak van Magyarországon, amelyeknél a tárcavezető előzetesen meghatározza a ponthatárokat, vagyis azt a határt, ami alatt nem lehet bekerülni a felvételi eljárásba. Ezeket a ponthatárokat - a tárca döntése nyomán - egységesen 400 pontban határozták meg - fűzte hozzá.