Emma napja van. | 2024.04.19

Politikai okokból távozik a Mission Lifeline német civil szervezet hajóskapitánya

2020-01-10 18:25:31

Politikai okokból nem vállalja többé a kapitányi feladatokat a Mission Lifeline (Mentőkötél Küldetés) nevű német civil szervezet hajóin a legénység eddigi vezetője, Claus-Peter Reisch. A hajózási szakember erről egy pénteki interjúban beszélt.

    Claus-Peter Reisch a Die Zeit című német hetilap hírportálján közölt interjúban elmondta, hogy nézeteltérések alakultak ki közte és a drezdai egyesület között.
    Kifejtette, hogy a civil szervezet számos ügyben "túlságosan radikális baloldali" nézeteket képvisel, amelyekkel nem tud azonosulni.
    Az egyesület vállalhatatlan állásfoglalásokat tesz - húzta alá a kapitány, példaként említve, hogy a "baby-Hitler" kifejezéssel jellemezték Sebastian Kurzot, a korábbi és a formálódó új osztrák kormány kancellárját.
    Elmondta, hogy a bajba jutott emberek mentését fontosnak tartja, de az egyesület "politikai agitációját" elutasítja.
    Claus-Peter Reisch a Mission Lifeline számos műveletét irányította a Földközi-tengeren, előbb a Lifeline, majd az Eleonore nevű hajó kapitányaként. Máltán 2018-ban őrizetbe vették, és tavaly 10 ezer euró (3,35 millió forint) pénzbüntetésre ítélték, mert 234 menedékkérővel a fedélzeten hajózott be a Lifeline-nal a szigetország felségvizeire megfelelő engedélyek és úti okmányok nélkül.
    A vallettai fellebbviteli bíróság a napokban felmentette, döntése szerint az ügyészség nem tudta kellőképpen bizonyítani, hogy a kapitány bűnelkövetői szándékkal vezette a hajót a szigetország vizeire. Arról is döntöttek, hogy visszaadják a lefoglalt Lifeline-t is, amelyet azonban már nem lehet bevetni, mert nem felel meg a regisztrációs követelményeknek.
    A másik hajót, az Eleonore-t az olasz hatóságok foglalták le, hasonló okokból.
    Azonban a német egyesületnek már van egy újabb hajója, a Rise Above, egy volt haditengerészeti hajó, amelyet gyakorlótorpedók elfogására használtak, most pedig átalakítanak, hogy tavasszal bevethessék a menedékjogi kérelem benyújtásának szándékával a Földközi-tengeren az Európai Unió felé igyekvő, és az átkelés közben bajba kerülő emberek keresésére.