Auguszta napja van. | 2024.03.29

Negyvenkét nyertese van a Stipendinum Peregrinum ösztöndíjprogramnak

2020-01-10 10:59:02

Negyvenkét nyertese van az állami támogatású Stipendinum Peregrinum ösztöndíjprogramnak - közölte a szakmai lebonyolításért felelős Nemzeti Tehetség Központ ügyvezetője az M1 aktuális csatorna péntek délelőtti műsorában.

    Lantos Krisztina elmondta: a felsőfokú tanulmányaikat külföldön végző fiatalokat segítő programot novemberben hirdették meg, és 45 érvényes pályázat közül választotta ki egy háromtagú szakmai bizottság a 42 nyertest.
    Az ösztöndíjprogrammal az a cél, hogy a tudásbázis egyre szélesebb legyen Magyarországon, minél szélesebb körben jussanak hozzá a magyar fiatalok is a világ legrangosabb egyetemeinek kínálatához, és tudásukat később itthon hasznosítsák - tette hozzá.
    A programmal a nyertes pályázók teljes évi tandíját, lakhatásukat és fenntartási költségeiket is fedezik.
    Közölte: a legtöbb jelentkezés a cambridge-i egyetemre érkezett, de Oxfordba, a londoni Imperial College-ba, a manchesteri egyetemre, vagy a Yale-re is - összesen 36 helyre - felvételiztek a magyar fiatalok.
    Lantos Krisztina szerint a jelentkezők közt a legnépszerűbb szakterület a matematika, de orvostudományok és mérnöktudományok is népszerűnek számítanak, sőt művészeti, zenei szakra felvételizők is voltak.