Gedeon napja van. | 2024.03.28

Orbán: február elsejétől lesznek ingyenesek a meddőségkezelésben használt gyógyszerek

2020-01-09 14:20:00

Már február elsejétől ingyenesek lesznek a meddőségkezelésben használt gyógyszerek - mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Budapesten, évindító sajtótájékoztatóján.

    A kormányfő közölte: jelenleg ezeket a készítményeket 90 százalékban téríti az állam, és miután volt egy zavar, a kormány úgy döntött, hogy a korábban elterjedt július elsejei határidő helyett február elsejétől lesznek ingyenesek ezek a gyógyszerek.
    Hozzátette: a meddőségcentrumoknál nem államosítás történt, hanem egy kivétellel - ahol még tárgyalnak - megvásárolta a cégeket az állam. Ezt egyrészt bioetikai kérdésből tették, hogy a teljes folyamat alatt látható legyen, mi történik a megtermékenyített petesejtekkel, másrészt szeretnék ingyenessé tenni a szolgáltatást.
    Orbán Viktor hangsúlyozta: a jövőben nem piaci alapon történik a meddőség kezelése Magyarországon. Erre Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere kidolgozott egy rendszert, hogy a megvásárolt cégek tudására és eszközeire építve milyen centrumok jönnek majd létre az országban, és hol.