Gedeon napja van. | 2024.03.28

Frontex: hatéves mélypontra csökkent tavaly az illegálisan Európába érkezők száma

2020-01-08 18:20:00

Hatéves mélypontra süllyedt tavaly az illegálisan érkező bevándorlók száma az Európai Unióban, valamivel több mint 139 ezer embert regisztráltak a tagországok külső határain - írta szerdán közzétett jelentésében a Frontex.

    Az EU part- és határvédelmi ügynökségének friss értékelése szerint a 2019-ben érkezettek száma 92 százalékkal alacsonyabb volt a migrációs válság tetőpontján, 2015-ben feljegyzett több mint egymilliónál. Az előzetes adatok szerint a csökkenés éves mértéke 6 százalék volt, és így a tavalyi lett a legalacsonyabb szám 2013 óta.
    A bevándorlók száma már 2018-ban is meglehetősen alacsony volt a korábbiakhoz képest, ennek oka pedig elsősorban a Földközi-tenger középső és nyugati részén húzódó útvonalak visszaszorulása.
    A legfőbb belépési pontnak ismét Görögország számít, ahol nagyjából 82 ezren értek partot, ez 46 százalékkal több, mint az előző évben. A migrációs nyomás tavasszal erősödni kezdett, szeptemberben tetőzött, a hidegek beköszöntével pedig újból csökkenésnek indult.
    Spanyolországban 54 százalékos visszaesés volt megfigyelhető az egy évvel korábbihoz képest, így 24 ezerre csökkent az érkezők száma, akiknek legnagyobb csoportjait a marokkóiak és az algériaiak képezték.
    Olaszországban eközben mintegy 14 ezer illegális határátlépést regisztráltak, ami 41 százalékos csökkenésnek számít. Legtöbbjük tunéziai és szudáni állampolgár volt.
    A görög szigetekről az ország szárazföldi részére szállított migránsok egy része folytatta útját a Nyugat-Balkánon keresztül. Ennek megfelelően az év második felében növekedett az érkezők száma a görög-albán, valamint a Szerbia és Magyarország, illetve Horvátország közötti határon is.
    A nyugat-balkáni útvonalon összesen 14 ezer embert regisztráltak, ami több mint kétszerese az előző évi adatoknak.
    Mint írták, a bevándorlók legnagyobb csoportját az afgánok tették ki, legtöbbjük a kelet-mediterrán, illetve a nyugat-balkáni útvonalon át érkezett.
    Emellett a Frontex azt is megállapította, hogy a 2018-as 19 százalékról 23 százalékra emelkedett a nők aránya. A 14 évnél fiatalabb gyerekek száma októberig nagyjából 14 600 volt.