Auguszta napja van. | 2024.03.29

A vészkorszak áldozataira emlékeztek Budapesten

2020-01-06 14:36:00

A vészkorszak áldozataira emlékeztek Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael új magyarországi nagykövete részvételével hétfőn Budapesten, a Cipők a Duna-parton elnevezésű holokauszt-emlékműnél.

    Az izraeli diplomata első magyarországi nyilvános szerepléseként a hazai zsidó felekezetek képviselőivel és meghívott vendégeivel közösen fejezte ki tiszteletét a holokauszt magyarországi áldozatai előtt.
    A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) képviseletében Radnóti Zoltán, a dél-budai Bét Sálom zsinagóga főrabbija mondott imát az áldozatokért, majd Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezetője, az óbudai zsinagóga rabbija vezetésével mondták el a kaddist a jelenlévők.
    Köves Slomó az imádság előtt arról beszélt, hogy a több mint kétezer éves imát azért mondják a halottakért, mert ezzel próbálják meg pótolni a hiányukat. "Az emberi lét legfontosabb részei azok a jó cselekedetek, amelyeket ezen a világon meg lehet tenni, és azok, akik idő előtt meghaltak, már nem tudnak több jócselekedetet teljesíteni. Ezért Isten nevének dicsőítésével pótoljuk (ezt) és emlékezünk rájuk" - fogalmazott.
    A gyertyagyújtás után a résztvevők egyperces néma csönddel adóztak az áldozatok emléke előtt. Az eseményen mások mellett részt vett Németország, Svédország, Ausztria és Hollandia magyarországi nagykövete is.